Nedovršena zemlja

Izvor: Koha Ditore (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na osmu godišnjicu od državnosti, Kosovo se nalazi u najdubljoj krizi od proglašenja nezavisnosti.

Degradacija i cenkanje državom došli su do tačke da je Ustavni sud zaustavio vladin pokušaj da prekine ustavni poredak usvajanjem asocijacije sa širokim ovlašćenjima za Srbe. Ova tvorevina se vidi kao podrivanje mehanizma u okviru države Kosovo, piše današnja "Koha Ditore".

Sporazum o asocijaciji dogovoren sa Srbijom i dogovor o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, izazvali su ekstremnu polarizaciju između vlade i opozicije, uz rizik da Kosovo dovede do najvećeg sukoba od rata.

Zemlja "sui generis", koja je nastala kao kompromis Ahtisarijevog paketa nastavlja da tako funkcioniše. Kosovo je šampion u Evropi u pogledu nezaposlenosti, siromaštva, korupcije i organizovanog kriminala.

Osam godina kasnije, zemlja nema vojsku i bez vizne liberalizacije je. Poznavaoci prilika kažu da nemaju jasnu ideju o putu koji je pred Kosovom… (ceo članak je distupan u štampanom izdanju "Nedelja sa Kohom Ditore")

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.