DSS kritikuje Šešeljev poziv za kosovske izbore: KiM ne sme da bude moneta za potkusurivanje

Pokrajinski odbor DSS kritikovao je danas poziv lidera radikala Vojislava Šešelja – Srbima na Kosovu i Metohiji da izađu na kosovske izbore, iako izbori nisu još uvek najavljeni. DSS ove izbore naziva "separatističkim", a Kosovo – "samoproglašenom republikom" i njegove vlasti "secesionističkim", dok je sam Šešeljev poziv "tužan kraj ideologije srpskog nacionalizma koju je ovaj političar prethodnih godina zastupao". Oni su podsetili i na nedavnu posetu predsednice izvršnog odbora Srpske radikalne stranke – Vjerice Radete, jedne od najbližih Šešeljevih saradnika – severnom Kosovu, kada je kako tvrdi DSS, ona pozvala svoje članove i simpatizere da budu učesnici kosovskih lokalnih izbora, kao i na to da je SRS tokom proteklih godina bila protiv izbora na Kosovu i Metohiji koje je UNMIK organizovao. 

"Osim poziva Srbima da izađu na separatističke izbore lider Srpske radikalne stranke se snažno zalaže i za formiranje Zajednice srpskih opština, institucije koja se formira u okviru ustava samoproglašene republike Kosovo i koja neće imati nikakva važnija ovlašćenja ali će značiti raskid sa institucijama države Srbije na Kosovu i Metohiji," naveo je DSS u svom današnjem saopštenju.

Sa pripadnicima Demokratske stranke Srbije i ostalim nacionalnim organizacijama, kosovski radikali su organizovali uspešan bojkot lokalnih izbora 03. novembra 2013. godine, podseća dalje DSS.

"Postavlja se pitanje šta se to promenilo da Srpska radikalna stranka – od najtvrđeg protivnika separtističkih izbora, postane učesnik takvih izbora kojima se legitimiše i legalizuje samoproglašena republika Kosovo," dodaje se u saopštenju. 

"Patriotski blok Kosova i Metohije ima puno razumevanje za neugodnu poziciju u kojoj se nalazi rukovodstvo Srpske radikalne stranke u odnosima sa Haškim tribunalom ali, Kosovo i Metohija ne sme da bude moneta za potkusurivanje da bi se pravni status haških optuženika poboljšao," naveo je takođe DSS.

Nedavna izjava lidera radikala Vojislava Šešelja za kanal na srpskom jeziku RTK da razmišlja o učešću njegove stranke na kosovskim izborima o kojima se sve više govori u javnosti, izazvala je snažne reakcije, uključujući i nevericu samih članova SRS na Severu Kosova. On je u intervjuu za RTK2 kritikovao Srpsku listu, istakavši da njeni predstavnici ne uživaju poverenje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, te da bi se to "uskoro trebalo promeniti".

"Oni sa dva-tri procenta dobiju sva poslanička i odbornička mesta i ponašaju se kao da ih je izabrao sprski narod, a nemaju nikakvo poverenje srpskog naroda, i to je momenat koji me više tera da nađem načina da tome kontriramo," rekao je lider SRS-a za RTK2. Kontra bi, prema rečima Šešelja, bila takozvana "Srpska patriotska lista".

"Ni sa Vučićem, ni sa Ivanovićem, jer se ne zna koja je varijanta gora, pa da imamo jednu čistu 'Srpsku patriotsku listu'. Verovatno na Kosovu neće dozvoliti registrovanje Srpske radikalne stranke, ali nema veze. Lista može da ima drugačiji naziv, a mi ćemo javno podržavati tu listu, dok će naši aktivisti biti kandidati na toj listi," kazao je tada Šešelj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.