Ne dozvolite da se zatvori škola u Banjskoj

Građani pišu

Piše: Mirjana Andrić

Osnovna škola “Banović Strahinja” u Banjskoj (opština Zvečan) je počela sa radom 1913. godine. Nekada je nosila ime “Svetozar Marković”, a od 1994. godine “Banović Strahinja”. Nastava se odvija u zgradi pored rečice Banjske. Ima oko desetak učionica i nekoliko kabineta, kao i veliku salu za fizičko. Devedesetih godina je ovu školu pohađalo oko 80 učenika, skoro svako odeljenje je imalo oko desetak đaka. Međutim, taj broj se vremenom smanjivao i danas smo došli u situaciju kada razredi moraju da se spajaju, zbog nedovoljnog broja učenika.

U školi je, pre nekoliko godina otvoreno i besplatno obdanište. To mnogo znači meštanima, naročito samohranim roditeljima, kakva sam i sama. Kako nigde ne radim i živim samo od socijalne pomoći, najlakše bi mi bilo da svoju decu u obdanište vodim u onom mestu u kojem živim. Međutim, zbog malog broja dece, to nije moguće, pa sam prinuđena da svoje starije dete vodim u obdanište u Zvečanu. To odmah znači veće izdvajanje novca iz mog skromnog budžeta za put do Zvečana i nazad, dva puta dnevno, i račun za mesečni boravak deteta u obdaništu od 6.000 dinara.

Ovaj račun za mesečni boravak plaćam za oba deteta, jer ne mogu da ih razdvajam. To košta mnogo i zato nisam u stanju da svoju decu pošaljem na većinu aktivnosti koje imaju u obdaništu. Često im se za predstave, koje se organizuju u obdaništu, traži i određena vrsta garderobe, koja treba da se kupi. Tu su još i fotografisanje, bioskop, portfolio i tako dalje. Iako sam samohrana majka, do sada nisam dobila nikakav popust na to.

Za sada svoje dete vodim u obdanište u Zvečanu, ali nisam sigurna gde ću da je upišem u školu. Ako je budem upisala u školu u Banjskoj, plašim se da nikakvo znanje neće poneti iz škole, s obzirom na to da se odeljenja spajaju. Najčešće spajaju prvi i treći, kao i drugi i četvrti razred. Deca su često pogubljena, jer istovremeno slušaju gradivo za prvi i treći razred.

S druge strane, ako je budem upisala u Zvečan, to će za mene značiti katastrofu. Prvo, zbog nemogućnosti da sve to materijalno pokrijem, a drugo zato što zavisim od prevoza, koji je u potpunosti nepouzdan. Nikad ne znate da li će ga biti ili ne. Nekada se desi da je velika gužva u kombiju, pa ne uspem da zauzmem mesto. Mnogo puta mi se desilo da moram da platim taksi 650 dinara, u jednom pravcu, kako bih ih odvela u školicu.

Bilo je pokušaja da se deca tri puta nedeljno spajaju sa decom u Grabovcu, međutim na to niko od roditelja nije pristao. Pošto je direktor rekao da će vaspitačica dolaziti samo ukoliko bude imalo više od troje dece, bila sam prinuđena da svoje dete upišem u Zvečanu.

Ja sam odrasla u Banjskoj i ovde završila školu. Toga se ne stidim. Volela bih i da moja deca ovde završe školu, da je ne zatvaramo. Međutim, čini se da će se to na kraju desiti ukoliko se nešto ne preduzme po ovom pitanju. Nadam se da će nadležni preduzeti korake kako bi ovaj problem rešili na pravi način.

(Potpisnica teksta je stanovnica sela Banjska)Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.