Navodni oštećeni danas u sudnici na prvom danu suđenja petorici Srba

U toku je prvo ročište suđenja petorici Srba sa Severa Kosova – Dragoljubu Delibašiću, Oliveru Ivanoviću, Nebojši Vujačiću, Iliji Vujačiću i Aleksandru Lazoviću. Međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sezari Mihalčuku, pročitao je jutros dispozitiv zajedničke optužnice u kojoj se oni terete za teška krivična dela na etničkoj osnovi. Svi optuženi su se pred sudskim većem koje čine EULEX-ove sudije – Roksana Komša, Vitor Pardau i Nuno Madureira, izjasnili da nisu krivi. Suđenju prisustvuju i navodni oštećeni. U drugom delu ročišta se očekuju uvodne reči odbrane.

"Pozvane su i oštećene strane. I želim sada da proverim ko je tu od oštećenih strana. Pročitaću sada prema našim beleškama ko je prisutan i ako je još neko prisutan, neka se javi. Prisutni su sledeći – Isa Mustafa, Džemšit Smajli, Enver Seferi, Emine Džaka, Samire Ajeti, Urim Ajeti, Gani Džaka, Hisen Rahmani, Ljuan Abreši, Šaip Canhasi i Ismet Rukeci," predsedavajuća suda, sudija Roksana Komša poimenično je u prvom delu ročišta prozvala navodne oštećene koji prisustvuju današnjem suđenju. Ona je objasnila da su navodna dela izvršena na području Mitrovice, te da je sud u Mitrovici i nadležan za rešavanje predmeta protiv petorice Srba sa Severa Kosova. 

Dispozitiv optužnice protiv petorice Srba možete pogledati OVDE.

U prvom delu suđenja, takođe, tužilac Mihalčuku je pročitao dispozitiv optužnice protiv petorice Srba, prema kojoj se Oliver Ivanović tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, podsticanja na izvršenje teškog ubistva, kao i teškog ubistva u pokušaju, Dragoljub Delibašić za podsticanje na izvršenje teškog ubistva i podsticanje na izvršenje teškog ubistva u pokušaju, a Nebojša Vujačić, Ilija Vujačić i Aleksandar Lazović za jednu tačku teškog ubistva i dve tačke teško ubistvo u pokušaju.

Svi okrivljeni su se izjasnili da nisu krivi, a suđenje se u drugom delu dana nastavlja uvodnim rečima odbrane.

Današnjem ročištu prisustvovali su i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, predsednik SO Zubin Potok, Nemanja Jakšić, kao i veliki broj članova porodice i saradnika optuženih, ali i veliki broj, kako srpskih, tako i kosovskih medija.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.