Naučnici sa Oksforda pripremaju verzije vakcine protiv novih sojeva kovida

Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu pripremaju se za brzu proizvodnju novih verzija svoje vakcine u borbi protiv zaraznijih sojeva kovida-19 otkrivenih u Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, prenosi N1.

Tim koji stoji iza vakcine Oksforda i AstraZenece sprovodi studije izvodljivosti kako bi prilagodio tehnologiju za proizvodnju novih verzija vakcine, objavio je britanski list „Telegraph“, pozivajući se na potvrdu Univerziteta u Oksfordu.

Naučnici procenjuju koliko brzo bi mogli da prilagode vakcinu zasnovanu na ChAdOx („Čimpanzin adenovirus Oksford I”), navodi se u izveštaju.

Portparol Oksforda rekao je da univerzitet pažljivo procenjuje efekat novih verzija virusa na imunitet koji daje vakcina kao i da procenjuje postupke potrebne za brzi razvoj prilagođene vakcine protiv kovida-19 u slučaju potrebe.

Nedavni laboratorijski testovi pokazali su da vakcina Fajzera/Biontek verovatno deluje protiv britanskog novog soja koji se širi svetom.

Kompanija Biontek je saopšila da planira da objavi detaljniju analizu mogućeg efekta svoje vakcine na južnoafričku verziju koronavirusa u roku od nekoliko dana.

AstraZeneca, Moderna i CureVac takođe proveravaju da li njihove vakcine pružaju zaštitu protiv zaraznijih sojeva.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.