Nastavnica ruskog jezika iz Velikog Ropotova dobitnica „Puškinove nagrade“

Puškinov konkurs
Foto: Data didakta

Nastavnica ruskog jezika iz Velikog Ropotova kod Kosovske Kamenice, Danijela Anđelković, jedna je od 50 dobitnika prestižne „Puškinove nagrade“ za najbolji esej iz književnosti van granica Ruske Federacije, koji tradicionalno organizuje „Ruska gazeta“. Jedina je ovogodišnja dobitnica iz Srbije i sa prostora Kosova i Metohije.

Na ovom međunarodnom Puškinovom konkursu za najbolji esej, od pristiglih 529 radova, Danijelin se našao među najboljima, kazala je u razgovoru za KoSSev.

Iako ovaj konkurs postoji jubilarnih dvadeset godina, Danijela se prvi put prijavila i okušala svoju sreću.

Danijela Anđelković
Foto: Privatna arhiva

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „Autogram pobede“ posvećena 75.godišnjici pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

„Moj poseban osvrt bio je taj kako to približavam deci u osnovnoj školi kroz priče i pesme iz tog perioda prikazujući stravična stradanja i tužne priče“, kaže Danijela o temi o kojoj je pisala.

Ova nastavnica ruskog jezika u dvema osnovim školama u Velikom Ropotovu i Ranilugu, ističe da je mnogo vremena posvetila izučavajući život i rad jednog od najvećih ruskih pisaca – Aleksandra Puškina, čiju je nagradu i dobila.

Za Danijelu ovo priznanje je potvrda dugogodišnjeg rada ali i podstrek da radi na očuvanju ruskog jezika.

„Meni je ova potvrda dugogodišnjeg rada i borbe. Ali i podstrek da radim na očuvanju ruskog jezika, a zadovoljna sam i time što se ruski jezik polako vraća u škole“, naglašava.

Ceremonija dodele nagrada biće održana početkom septembra u Moskvi, a nagrada uključuje i pet dana boravka u prestonici Rusije. Tradicionalno nagrade dobitnicima se uručuju na Dan Moskve, 8. septembra.

„Radujem se odlasku i ovo je velika prilika koju ne smem da propustim“, kaže Danijela o predstojećem odlasku u glavni rad Rusije.

Danijeli, koji ima višegodišnje iskustvo u nastavi i obrazovanju, ovo nije prva nagrada za svoj rad.

Ona je 2010. godine nagrađena kao „Učitelj godine“ u Ruskoj školi u Beogradu.

A za kraj ova nastavnica poručuje da svojim đacima obavezno pročita citat :

„Ako bi se iz svetskog slikarstva uklonilo rusko slikarstvo – svet bi potamneo. Ako bi se iz svetske muzike uklonila ruska muzika, svet bi ogluveo. Ako bi se iz svetske književnosti uklonila ruska književnost, svet bi zanemeo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.