Nastavljeno suđenje Ivanoviću: Očekuje pravednu odluku

U Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici danas je nastavljeno suđenje lideru Građanske inicijative "Srbija demokratija pravda" – Oliveru Ivanoviću. Na prvom ročištu ponovljenog suđenja, tužilac Romul Mateuš ispitovao je svedoka tužilaštva – Isu Mustafu. Ivanovićeva odbrana smatra da bi proces ispitivanja trebalo da bude brži i strahuje da bi proces mogao da potraje duže, nego što je to bio slučaj sa prethodnim. Lider SDP-a očekuje, kako kaže, pravednu odluku – da bude oslobođen. 

"Sve se ovo mora ubrzati i postupak mora da bude ekspeditivniji. Ipak, to ne zavisi od nas, mi smo danas u rukama javnog tužioca koji misli da ima sve vreme sveta na raspolaganju," kazao je advokat Nebojša Vlajić u obraćanju novinarima tokom pauze.

Ivanović, sa druge strane, očekuje da će suđenje biti "znatno brže". 

"Siguran sam da ni svi svedoci neće moći da kažu ništa novo. Prema tome, ja očekujem pozitivan rezultat, a pre svega pravednu odluku, odluku zasnovanu na pravu, ne na politici. To može da bude samo jedna odluka – da budem u potpunosti oslobođen ove krivice za delo o kome nemam nikakvog pojma, o čemu nisam ni znao, a kamoli učestvovao u tome," kazao je Oliver Ivanović. 

Suđenje Ivanoviću, odlukom Apelacionog suda u Prištini, vraćano je na ponovni postupak sredinom februara. 

Na ponovni postupak vraćen je samo deo optužnice koji se odnosi na dela iz 1999., za koja se Ivanović do sada teretio, dok je za dela iz 2000., potvrđena oslobađajuća presuda koju je prethodno doneo Osnovni sud u Severnoj Mitrovici.

Nakon odluke Apelacionog suda, lideru GI SDP ukinut je pritvor i on je pušten da se brani sa slobode.

Ivanović, nekada jedan od najuticajnijih vođa Srba sa Severa KiM-a, 21. januara prošle godine, osuđen je na devet godina zatvora, zbog "ratnog zločina" tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni

Oliver Ivanović najavio je kandidaturu svoje stranke za predstojeće lokalne kosovske izbore. Njemu je krajem jula zapaljen automobil, a dva dana nakon što je automobil zapaljen i Dragiši Miloviću koji je najavio kandidaturu za gradonačelnika Zvečana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.