Nastavak skupštinske sednice 15. marta

16:15 – Nastavak sednice 15. marta

Sednica kosovske skupštine, nakon usvajanja nekoliko nacrta zakona – prekinuta je i biće nastavljena 15. marta. 

Svi nacrti zakona usvojeni su bez prisustva poslanika opozicije, koji su, nakon bacanja suzavca, napustili skupštinsku salu. 

13:00 – Zogijani razrešen dužnosti 

Skupština Kosova je sa 66 glasova "za" odlučila da razreši dužnosti nekadašnjeg člana kosovskog organa za razmatranje javnih nabavki, Barajama Zogijanija, koji je 2014. godine uhapšen i optužen za trgovinu ljudima i seksualne odnose sa maloletnicom.

Vlada Kosova je prošle nedelje donela odluku o razrešenju Zogijanija. 

11:30 – Opet suzavac

Par minuta nakon što je počelo zasedanje, suzavac je bačen po drugi put danas, ali za sada sednica nije prekinuta.

Salu su ubrzo napustili poslanici opozicije, a kako prenose kosovski mediji, kosovski premijer Isa Mustafa je poliven vodom, te su  na ministre vladajuće koalicije, dok su bili za govornicom – bacani svetlosni snopovi. 

11:02 – Sednica prekinuta, bačen suzavac

Sednica kosovskog parlamenta koja je počela nešto posle 10 časova, prekinuta je. Poslanici Saljih Saljihu i Besa Baftiu bacili su suzavac u skupštinskoj sali. Na sednici je trebalo da se raspravlja o 18 tačaka dnevnog reda.

Poslednja sednica kosovskog parlamenta održana je 26. februara, na kojoj je Hašim Tači u trećem krugu glasanja poslanika izabran za predsednika Kosova. I ova sednica je takođe održana uz upotrebu suzavca u skupštinskoj sali, bacanje Molotovljevih koktela na ulici i demonstracije.

Kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkotuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, što je bio slučaj i na poslednjoj sednici, 19. februara, kada je suzavac bačen tri puta, udaljeno preko 20 opozicionih poslanika, te privedeno 9. Opozicija protestuje protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom, glasanja za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova, istovremeno tražeći vanredne izbore. 

Sve su češće kritike uticajih zapadnih diplomata na račun upotrebe nasilja, kao i negativne analize u zapadnim medijima o političkoj stabilnosti na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.