Ahmeti: Hram Hrista Spasa da se ne ruši, već da posluži dokaz šta je dragi Milošević želeo da uradi

Nedovršena crkva Hrista Spasa u Prištini ne bi trebalo da se sruši, već da posluži kao "dokaz šta je Milošević želeo da uradi" – poručio je gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, komentarišući to da li ova crkva treba da se sruši, ili ne. Kako prenosi Koha, on navodi i da "srpska strana ne želi da prizna državu Kosovo i da nije dostavljena dokumentaciju za njenu legalizaciju". Crkva Hrista Spasa bila je u fokusu kosovskih medija i početkom prošle godine. I tada se polemisalo da li bi ovaj hram trebalo da se sruši, ili ne, jer je, kako su kosovski Albanci trvrdili, nezakonito izgrađen. Eparhija Raško-prizrenska je tada saopštila i da poseduje detaljnu dokumentaciju sa dozvolama i izvodima iz katastra da je vlasnik zemljišta i nedovršenog objekta, a da je dokumentacija u vezi sa gradnjom hrama i vlasništvom nad zemljištem na vreme dostavljena i svim međunarodnim institucijama na Kosovu i Metohiji. 

Hram Hrista spasa čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata na KiM-u, više je puta bio izložen napadima i pokušajima miniranja, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet, a jedna od kosovskih umetnica – Nora Istrefi, napravila je i spot u ovom hramu, u providnoj odeći, uz igrače koji su na golom telu imali ispisane reči na engleskom "Ne poziraj" i "Ne budi stidljiv".

Zidovi Hrista Spasa su, međutim, tokom prošle godine poslužili i kao "bedemi za alpinizam". 

"Mislim da ne bi trebalo da se ruši. Mislim da treba da bude otvorena za javnost i da posluži kao lekcija mladim studentima kako je dragi Milošević ostavio tragove u dvorištu Univerziteta i šta je želeo da uradi," rekao je Ahmeti. 

On je dodao i da opština Priština i dalje nema "nikakva dokumenta koja se odnose na crkvu, koju je podigao Milošević i njegov režim".

"Nisu dostavili dokumenta državi Kosovo, oni ne žele da nas priznaju kao državu," dodao je Ahmeti, navodeći i da se odluke o legalizaciji donose "po nivoima" – da "gradonačelnik odlučuje na prvom i drugom nivou", a da zatim, "na drugim nivoima odluke donosi ministarstvo."

U kosovskim medijima se početkom prošle godine vodila polemika da li bi prištinska crkva trebalo da se sruši, ili ne. I dok su kosovski Albanci tvrdili da je objekat podignut "nelegalno" – u dvorištu Prištinskog univerziteta, te da je potrebna legalizacija objekta, Eparhija Raško-prizrenska je tvrdila da poseduje detaljnu dokumentaciju sa dozvolama i izvodima iz katastra da je vlasnik zemljišta i nedovršenog objekta, naglašavajući da to pokazuje da su tvrdnje iz Prištine, uključujući i kosovske medije, o nezakonitoj gradnji ovog hrama – "u potpunosti neosnovane i tendenciozne". Iz Eparhije Raško-prizrenske Srpske Pravoslavne Crkve su tom prilikom naglasili da je gradnja hrama Hrista Spasa započeta na zemljištu koje je u vlasništvu Srpske Pravoslavne Crkve i prema svim zakonskim procedurama koje su postojale u to vreme, a da je "selektivno tumačenje zakona na štetu SPC više u domenu diskriminacije na etničkoj i verskoj osnovi, nego što je zasnovano na bilo kakvim zakonskim osnovama." 

Tada je saopšteno i da je Eparhija dokumentaciju u vezi sa gradnjom hrama Hrista Spasa i samim vlasništvom nad zemljištem na vreme dostavila i svim međunarodnim institucijama na Kosovu i Metohiji, te da je Crkva spremna da svoja prava brani svim pravnim sredstvima.

"Svaki nasrtaj na ovaj hram biće otvoren napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, čija su prava jasno regulisana," naglasili su tada iz Eparhije, takođe. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.