BIA pozvala srpske poslanike iz kosovske skupštine u Beograd?

Miletiću nije poznato ko je uputio ovaj poziv iz Beograda; potvrdio da nije otišao na sastanak jer ne želi da bude instruisan od bilo koga, dodavši da im je poziv navodno stigao iz Kancelarije za KiM.
 
Kosovski portal "Indeksonline" objavio je danas vest da je srpska bezbednosna agencija (BIA) pozvala srpske poslanike u kosovskoj skupštini na sastanak u Beograd, kako bi se konsultovali u vezi sa aktuelnim pitanjem glasanja za osnivanje oružanih snaga Kosova. Na priloženoj fotografiji teksta poruke izvesnog Voje, međutim, stoji da on poziva svoje kolege iz skupštine na sastanak u Beograd u vezi sa pitanjem predstojećih kosovskih parlamentarnih izbora, odnosno "ideje i predloga da svi sadašnji poslanici budu na jednoj listi koja treba da se formira". U samoj vesti nema i drugih detalja o organizaciji ovog sastanka.
 
"Indeksonline" je naveo da se navodnom pozivu iz BIE nisu odazvali poslanici: Saša Milosavljević, Jelena Bontić, Jasmina Živković, Petar Miletić, Sreten Ivanović i Boban Todorović, te da su ostali na Kosovu, a da se ostali nalaze u Srbiji kako bi se konsultovali sa srpskim liderima u vezi sa glasanjem po pitanju osnivanja oružanih snaga Kosova.
 
 
Poziv na sastanak u Beograd upućen iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju?
 
Potpredsednik kosovske skupštine, Petar Miletić, izjavio je za KoSSev  da mu nije poznato ko je iz Beograda uputio ovaj poziv srpskim poslanicima, već da im je poziv za sastanak u Beogradu preneo poslanik u kosovskoj skupštini, Milivoje Stojanović. Miletić je potvrdio da nije otišao na sastanak jer, kako je rekao, ne želi da bude instruisan od bilo koga, dodavši da im je poziv navodno stigao iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
 
"Na sastanak nas je pozvao čovek, a ne znam ko je on. Milivoje Stojanović je naš kolega u skupštini koji nam je samo preneo poziv, i rekao da je poziv navodno upućen iz Kancelarije za KiM. Poziv je bio danas za sutra, stigao je u nedelju za sastanak u Beogradu u ponedeljak, a danas se u Prištini održavala sednica skupštine na kojoj se raspravljalo o važnoj temi," rekao je Miletić i dodao da uprkos tome što srpski poslanici u kosovskoj skupštini ne učestvuju u plenarnim sednicama, te da ne ulaze u salu, on ni jednog trenutka nije želeo da se smatra da su srpski poslanici instruisani od strane bilo koga, a posebno ne od Beograda. Po njegovim rečima, da su se srpski poslanici iz kosovskog parlamenta našli danas u Beogradu, a ne u kosovskoj skupštini, čak i uz činjenicu da ne prisustvuju sednicama u sali, to bi se u Prištini protumačilo tako da su kosovski Srbi otišli u Beograd po instrukcije. On kaže da način na koji je poziv upućen iz Beograda predstavlja "maglu, jer se ne zna ni ko je čovek u Vladi Srbije koji je zadužen za Kosovo."
 
Miletić je potvrdio da nije postojao stav SLS-a o tome da li se ide, odnosno ne ide u Beograd, već da je bila individualna odluka svakog od poslanika šta će da uradi, tako da su iz ove stranke neki od poslanika ostali, a neki otišli u Beograd. "Mi kao stranka nismo imali stav u vezi sa pozivom, već je svako individualno, pojedinačno, odlučivao da li će otići ili ne, jer je i poziv pojedinačno poslat," rekao je Miletić za naš portal. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.