Narodna stranka sa KiM-a: Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda najgori vid uvrede za sve žrtve zločina

Svaka inicijativa da se onemogući rad Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu i Metohiji, predstavlja najgori vid uvrede za sve žrtve zločina i njihove porodice, od kojih mnoge ne znaju sudbine svojih najbližih, smatra pokrajinski odbor Kosova i Metohije Narodne stranke. Ocenjuju i da je izjava premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, da će Vlada na čijem je čelu poštovati odluku o ukidanju zakona o Specijalnom sudu, ukoliko bude donešena, "najbolji primer odnosa kosovske elite prema zločinima OVK tokom sukoba 1999. u koje su umešani i sami akteri ovakve inicijative".

S obzirom na to da je ovo prvo saopštenje koje je redakciji KoSSeva stiglo sa adrese Pokrajinskog odbora Narodne stranke, te da do sada nismo raspolagali informacijama da je ovaj odbor aktivan, kao i to da na samom sajtu Narodne stranke nismo pronašli informacije da na Kosovu i Metohiji postoji odbor Narodne stranke, verodostojnost saopštenja i samog odbora, za KoSSev potvrdio je potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

"Narodna Stranka osuđuje svaki vid pritiska albanske elite na Kosovu i Metohiji, da se onemogući rad Specijalnog suda, jer pravda prema svim žrtvama rata mora biti zadovoljena a albansko društvo mora da se suoči sa svojom prošlošću," navodi pokrajinski odbor stranke Vuka Jeremića u pisanom saopštenju dostavljenom medijima. 

"Zato podržavamo napore međunarodne zajednice za uspostavljanjem mehanizama za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK," dodaje, takođe.

Protiv inicijative za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu juče se oglasila i Kvinta. Prethodno je to učinio Stejt department, kao i ambasada SAD-a u Prištini.

O tome, kao i o inicijativi u kosovskoj skupštini i ranijim reakcijama međunarodnih zvaničnika čitajte u vestima:

Oglasila se Kvinta: Nema pogodbe o Specijalnom sudu, zabrinuti zbog Tačijevog pomilovanja ubica porodice Hajra

Stejt department kosovskim liderima: Ne menjajte ovlašćenja i nadležnost Specijalnog suda

Ambasada SAD: Ponavljanje inicijative za Specijalni sud – duboke posledice po Kosovo​

Osam poslanika povuklo potpise za ukidanje Specijalnog suda

Kancelarija Mogerinijeve: Ukidanje zakona o Specijalizovanim komorama "užasavajuće"​

Preko 60 optuženih pred Specijalnim sudom, prve optužnice posle 17. februara​

Fjalja: Vlada Kosova u 14.00 o blokiranju rada Specijalnog suda. Haradinaj: Moramo da poštujemo odluke Skupštine​

Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda: Haradinaj sa Kvintom. Tači: Posvećeni smo vladavini prava, odnosima na pravičnoj osnovi​

Priština: Poslanici za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, predsedništvo bez kvoruma, ambasadori oštro reaguju​

Koha: Peticiju za Specijalni sud "guraju" Tači i Haradinaj​

Organizacija ratnih veterana OVK peticijom protiv Specijalnog suda​

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.