Narodna stranka podnela Orliću inicijativu za vanrednu sednicu Skupštine o KiM

FOTO: Instagram/Ana Brnabic

Nakon što su to prethodno zatražile četiri parlamentarne stranke Novi DSS, POKS, Zavetnici i Dveri, sada je i Narodna stranka, ali zvanično, podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću – za sazivanje posebne sednice parlamenta povodom EU plana za rešenje statusa KiM.

„Reč je o pitanju od prvorazrednog državnog i nacionalnog značaja, te Vas pozivamo da po hitnom postupku zakažete sednicu na kojoj bi Narodna skupština donela Rezoluciju o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji“, naveo je šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić u dokumentu koji je podneo Orliću.

U inicijativi se ističe da predloženi EU plan za rešavanje statusa KiM u svom tekstu „ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije“.

Smatraju i da se eventualnim potpisivanjem takvog plana dovodi u pitanje život Srba na Kosovu.

„Prihvatanjem i potpisivanjem ovakvog plana od strane predstavnika izvršne vlasti Srbije, dovodi se u pitanje opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, prihvata otcepljenje dela državne teritorije i saglašava se sa tim da je NATO agresija 1999. godine bila opravdana. Potpisivanjem ovog sporazuma otvorila bi se vrata stvaranju Velike Albanije i novim sukobima na Balkanu“, navodi se u dokumentu.

Istakao je da Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom, ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Ono što kao narodni poslanici budemo činili narednih dana odjekivaće generacijama ispred nas i trajno odrediti njihov odnos prema nama kao predstavnicima naroda u odsudnom trenutku za našu državu“, ističe se u istom dokumentu.

Prethodno su Novi DSS, POKS, Zavetnici i Dveri takođe zatražili ovu vanrednu sednicu Skupštine na temu EU predloga za Kosovo.

Ove stranke žele da im srpski predsednik obrazloži „šta je prihvatio u Briselu i šta planira da prihvati u Ohridu“ – gde se 18. marta održava naredni sastanak Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića sa Evropljanima.

Tada je srpski šef diplomatije kazao da smatra da zasedanje i rasprava o EU predlogu nije potrebna, jer „ništa nije potpisano“.

Podsetimo, srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti usaglasili su se prošlog ponedeljka u Briselu da više nisu potrebni razgovori oko teksta evropskog predloga. Odmah zatim je za 18. mart zakazan novi sastanak dvojice zvaničnika u Ohridu, a s ciljem razgovora o implementacionom planu koji je sastavni deo evropskog predloga, koji se sada naziva Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Ovaj sastanak izazvao je novi talas kritike opozicije u Beogradu, ali i Prištini na račun vlasti. Od tada ne prestaju optužbe za „izdaju“ i tvrdnje da će Vučić da „prizna nezavisnost Kosova“.

Uoči sastanka u Severnoj Makedoniji, za 17. mart, predstavnici „državotvorne parlamentarne opozicije“ najavili su i, kako su ga nazvali, „veliki protest upozorenja“.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.