Deo opozicije u BG zahteva sednicu Skupštine o predlogu EU; Dačić: Nije potrebna jer ništa nije potpisano

FOTO: Fonet

Četiri parlamentarne stranke – Novi DSS, POKS, Zavetnici i pokret Dveri zatražili su vanredno zasedanje Narodne Skupštine Srbije na temu francusko-nemačkog, odnosno evropskog predloga. Srpski šef diplomatije, Ivica Dačić, s druge strane tvrdi da za zasedanjem nema potrebe jer evropski sporazum nije potpisan.

Novi DSS, POKS, Zavetnici i Dveri pre nekoliko dana uputili su zahtev svim poslaničkim grupama, a kako je saopštio pokret Dveri, podršku zahtevu dali su i iz Narodne stranke, te samostalni poslanici Miloš Parandilović i Aleksandar Jerković.

Zahtev za vanredno zasedanje, s druge strane, nisu potpisale poslaničke grupe iz redova vlasti, kao i deo opozicije – poslaničke grupe Ujedinjenih oko SSP, Demokratske stranke, Zeleno-levog kluba i Moramo, kao i preostali samostalni poslanici.

Kako je objasnio lider pokreta Dveri, Boško Obradović, od srpskog predsednika traže zasedanje Skupštine kako bi obrazložio „šta je prihvatio u Briselu i šta planira da prihvati u Ohridu“, a u susret novom sastanku Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija koji je zakazan za 18. mart u Severnoj Makedoniji.

„Narodna skupština u novom sazivu nikada nije ovlastila predsednika Republike da bilo šta pregovara, prihvata i potpisuje kada se radi o Kosovu i Metohiji, niti su to njegova ustavna ovlašćenja, a takođe nije doneta nikakva pregovaračka platforma o KiM koje bi morala da se pridržava svaka vlast“, poručio je Obradović u saopštenju objavljenom na sajtu pokreta Dveri.

Ujedno je kazao i da o predlogu, za koji tvrdi da označava „priznanje Kosova u većini članova“, raspravljaju i svoj sud daju mnoge države sveta, pa i skupština u Prištini, ali ne i Narodna skupština Srbije.

„Šta Vučić krije i planira, pa je rad parlamenta ukinut do daljnjeg?“, zaključio je Boško Obradović.

Povodom zahteva opozicije za vanredno zasedanje skupštine oglasio se i srpski šef diplomatije Ivica Dačić poručivši da ništa nije potpisano da bi Skupština ponovo raspravljala.

„Ja sam više puta javno i jasno rekao da je veoma značajno što je predsednik Vučić pokazao veliku državničku poziciju, mudrost i odlučnost da ne dovede Srbiju u poziciju da je okrive za neuspehe dijaloga, prihvatajući da se radi na implementaciji, osim onoga sa čim je jasno rekao da za njega i za Srbiju nije prihvatljivo“, kazao je Dačić za Politiku.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti usaglasili su se prošlog ponedeljka u Briselu da više nisu potrebni razgovori oko teksta evropskog predloga. Odmah zatim je za 18. mart zakazan novi sastanak dvojice zvaničnika u Ohridu, a s ciljem razgovora o implementacionom planu koji je sastavni deo evropskog predloga, koji se sada naziva Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Ovaj sastanak izazvao je novi talas kritike opozicije u Beogradu, ali i Prištini na račun vlasti. Od tada ne prestaju optužbe za „izdaju“ i tvrdnje da će Vučić da „prizna nezavisnost Kosova“.

Uoči sastanka u Severnoj Makedoniji, za 17. mart, predstavnici „državotvorne parlamentarne opozicije“ najavili su i, kako su ga nazvali, „veliki protest upozorenja.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.