Naoružane paravojne strukture deluju na severu

Izvor: RTK 2/Koha Ditore (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Izveštaj koji je zvanična Priština predstavila EU-i govori o elementima MUP-a koji i dalje operišu na Kosovu; takođe i o naoružanim paravojnim formacijama koncentrisanim na severu. Izveštaj sa tim podacima je pre tri nedelje prosleđen Briselu, ali ne i Skupštini Kosova. U Skupštini okrivljuju premijera da krije informacije. Ali, u Tačijevom kabinetu su rekli da nije bilo zahteva poslanika za podnošenje izveštaja.

Vlada Kosova je ove godine detaljno informisala Brisel o stepenu sprovođenja sporazuma sa Srbijom, u šta je uključila i podatak da su naoružane ilegalne strukture i dalje prisutne na severu Kosova. Takvu informaciju nije dala i Skupštini, iako je na to obavezna. 

Izveštaj Vlade na 31-u stranu, koji je potpisala i zamenica premijera Edita Tahiri, poslat je Evropskoj uniji još 16. januara. U njemu se iznose detalji o svim dostignućima o kojima su se dve strane dogovorile u tehničkom i političkom dijalogu. Najveća pažnja je posvećena bezbednosnom aspektu. 

U njemu se naglašava da su od 5. jula, samo kancelarije MUP-a postepeno zatvarane od strane Srbije i da je EULEX iz bliza pratio to zatvaranje. 

Ipak je dodato da postoji zabrinutost da nije prekinuta isplata plata pripadnicima MUP-a, iako je predviđeno da se sa tim počne od 17. juna, a  što je odloženo kasnije, za 31. decembar. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.