Nakon upozorenja vatrogasci zakazali protest za sledeću nedelju

Vatrogasci / Vatrogasni kamion
FOTO: KoSSev/Ilustracija

Izvor: Dukagjini (Teskt je izvorno preveden sa albanskog, naslov je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Vatrogasci će protestovati sledeće nedelje, jer je, kako kažu, izvršna vlast ignorisala njihove zahteve.

Unija vatrogasaca Kosova je tokom dana održala sastanak na kome su odlučili o datumu održavanja protesta i naveli zahteve koje imaju prema vlasti, a na vrhu je dodatak za opasnost.

Rizik je prisutan u većini intervencija koje obavljaju.

Međutim, vatrogasci su ostali van liste za dodatke za opasnost… zbog čega su se aktivirali da bi se suprostavili.

A prvi korak je protest.

„Obratićemo se Vladi. Odluka je doneta i izabrano je protestno veće. Protest će biti održan 30. novembra jer smo im dali vreme i prostor da nas pozovu da razgovaramo i analiziramo situaciju“, rekao je Muharem Beka, šef Sindikata vatrogasaca.

Beka je pozvao institucije da razmisle o zahtevima vatrogasaca koji, kako napominje, nisu novi.

„Nadamo se i još jednom apelujemo da će ovi zahtevi, ova stvorena situacija, ova naša briga, biti briga institucija i da će dobro analizirati i izaći iz ove nepotrebno stvorene situacije. Nadamo se da će se prema vatrogascima postupati dostojanstveno“, nastavio je on.

Vatrogasci kažu da bi se usled ispunjavanja uslova osećali više cenjeno.

„Ne znači da nam oni olakšavaju posao, posao je isti, misija je ista, ali šta je motiv, to proizilazi iz motiva da pored plate imate i priznanje koje vam daju kao instituciji. Ne sumnjam da bi to bilo na najvišem nivou“, rekao Malj Gaši (Mal Gashi), komandant Vatrogasne jedinice.

Vatrogasci, pored naknade za opasan rad, zdravstvenog osiguranja, traže i kadrovsko povećanje novim vatrogascima, kao i naknade za prekovremeni rad, državne praznike i noćne smene za 2022. i 2023. godinu.

Takođe, zahtevaju da se razjasne ovlašćenja menadžmenta i da im se obezbede uslovi za rad i slično.

Pročitajte još:

Nakon protesta specijalaca, i vatrogasci upozorili na proteste ako im se ne ispune usloviPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.