Nakon Selakovića i Stubla na sastanku sa ambasadorom Katara – Hvala na podršci

Foto: Twitter

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla, sastala se danas sa ambasadorom Katara u Prištini Ali Bin Hamad Al-Marijem.

Ona mu se zahvalila na neprekidnoj podršci Kosovu i najavila finalizaciju nekoliko sporazuma između Katara i Kosova.

Do ovog sastanka došlo je nekoliko dana nakon što je šef srpske diplomatije, Nikola Selaković, na sastanku sa ambasadorom Katara u Srbiji zatražio od vlade ove zemlje da ne lobira aktivno za Kosovo i da na taj način pruži šansu dijalogu.

Na taj potez Selakovića reagovala je upravo Haradinaj Stubla optužujući Srbiju da krši Briselski i Vašingtonski sporazum.

„Srbija ne samo da je prekršila Vašingtonski sporazum već deluje direktno protiv njega. Nedavno je gasovod Balkanski tok otvorio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u prisustvu ambasadora Rusije u Beogradu, iako je ovaj projekat često bio na meti kritika sekretara Pompe zato što predstavlja instrument Kremlja za povećanje uticaja na Balkanu“, ocenila je ona tada.

Potez ministra Selakovića izjednačila je i sa pozivom tadašnjeg šefa diplomatije Srbije, Ivice Dačića, Palestini da ne prizna Kosovo, a što se takođe desilo nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, podseća Haradinaj Stubla.

U sporazumu potpisanom septembra prošle godine u Beloj kući, Srbija se obavezala na jednogodišnji moratorijum na kampanje povlačenja priznanja Kosova, dok se Kosovo obavezalo da u istom vremenskom periodu neće podnositi zahteve za članstva u međunarodnim organizacijama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.