Nakon pristupanja Srpskoj: Dejanović sa Đurićem u Beogradu

Nakon što je kandidat za gradonačelnika Klokota GI "Klokot-Vrbovac", Božidar Dejanović, sa svojim članovima pristupio Srpskoj listi, danas se u Beogradu sastao sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Markom Đurićem. On se Dejanoviću zahvalio na "ujedinjenju srpskih političkih snaga" u Klokotu i spremnosti da "u saradnji sa vladom u Beogradu rade na zaštiti i unapređenju kolektivnih prava Srba", kao i "ekonomskom snaženju srpskih sredina na KiM-u".

"Uvereni smo da je političko jedinstvo Srba u Klokotu, što je omogućeno pristupanjem gospodina Dejanovića i njegove građanske inicijative Srpskoj listi, u suštinskom interesu našeg naroda u toj opštini," istakao je Đurić.

Prema Đurićevim rečima, time su stvoreni uslovi da i opština Klokot, "poput ostalih opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji", dobije "prvog čoveka koji će u saglasju sa ostalim srpskim gradonačelnicima i odbornicima biti čvrst i stabilan deo našeg nacionalnog političkog korpusa na KiM-u".

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da su i ovog puta, kao i u poslednja dva izborna ciklusa na Kosovu, Srbi "jasno poručili" da im je "dosta političkih podela", ali i da "pokušaji pojedinih albanskih političara da našem narodu nameću predstavnike bliske Prištini, samo dodatno homogenizuju Srbe na KiM-u".

Šta je Dejanović, sa druge strane, poručio, nema detalja. On se u javnosti nije oglasio ni nakon što je ranije ove nedelje pristupio Srpskoj, dok je javnost o njegovom pristupanju ovoj stranci kosovsko-metohijskih Srba obavestila sama Srpska lista.

Na izborima koji su održani 22. oktobra osvojio je 856 glasova, dok je tadašnji kandidat Srpske – Strahinja Spasić – osvojio 985.

Dejanović i tokom predizborne kampanje, poput ostalih kandidata koji nisu iz Srpske, retko je bio vidljiv u javnosti.

Ipak, u jednom od saopštenja koje je dostavljeno našem portalu, on je tada, kako ja saopšteno – sa svojom strankom obezbedio 60 radnih mesta za Srbe u fabrici Vitex kod Vitine. Prištinska Koha je juče izvestila o ovoj fabrici, navodeći da su radnici za četiri meseca rada dobili jednu platu.

Podsetimo, upravo u opštini Klokot pred lokalne izbore zabeleženi su izveštaji o pritiscima na kandidate za ove izbore koji nisu iz redova Srpske, a kako su to oni sami tvrdili. Dvoje članova Aktivne građanske inicijative su dobili i otkaze, nakon čega su sa svojim pristalicama i građanima danima blokirali zgradu opštine Vitina u srpskom sistemu. Nakon što su, po njihovoj žalbi – vraćeni na posao, ponovo su dobili rešenja o otkazu, a rešenje je dobio i nosilac liste Aktivna građanska inicijativa.

Opština Klokot je i u prošlosti bila u fokusu javnosti, šta se sve dešavalo u ovoj opštini čitajte u vestima: 

Kandidat za gradonačelnika Klokota sa svim članovima pristupio Srpskoj listi

Klokot: Sa Draganom Mirković u izbornu tišinu

Radnici opštine Vitina ponovo dobili otkaz, sada i jedan više?

Gradonačelnik Klokota o večerašnjem protestu: "Sada ne odgovaram na pitanja, tako mi se hoće"

Srpska: Skandalozno ponašanje novinara RTK2; RTK2: Još jedan vid pritiska, dozvolite da radimo svoj posao

Građani blokirali zgradu opštine Vitina

Apel srpskom predsedniku, Tužilaštvu i stranim ambasadama: Zaštite nas od pritisaka

Afera "Fejsbuk" u Klokotu: Gradonačelnik nasrnuo na službenicu?    

Apelacioni sud potvrdio uslovnu kaznu gradonačelniku Klokota zbog zloupotrebe položaja

Klokot – ni manje opštine, ni većih problemaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.