Nakon posete centralnoj Srbiji princ Čarls i princeza Kamila od danas na KiM-u

Britanski princ od Velsa – Čarls i njegova supruga, vojvotkinja od Kornvola – Kamila, posetiće danas Kosovo, čime će završiti posetu Balkanu – prvu od 2009. godine. Polaganje venaca na spomenik nestalima, sastanak sa žrtvama seksualnog nasilja, poseta štabu kosovskih bezbednosnih snaga (KFOR-a) i prisustvovanje međuverskoj konferenciji – najavljene su aktivnosti britanske kraljevske porodice.  

Princ Čarls i princeza Kamila doputovaće na Kosovo nakon dvodnevne posete centralnoj Srbiji, a kako je najavljeno na zvaničnoj Internet stranici britanske kraljevske porodice, njih će dočekati odlazeća kosovska predsednica, Atifete Jahjaga. 

Oni će zajedno sa Jahjagom, narednog dana, učestvovati u memorijalnoj ceremoniji za nestale tokom rata na Kosovu i položiće cveće na spomenik nestalima u zgradi parlamenta u Prištini.

Planiran je i sastanak Vojvotkinje od Kornvola i Jahjage sa žrtvama seksualnog nasilja, a u saopštenju se podseća da Velika Britanija "istorijski snažno podržava žrtave seksualnog nasilja na Kosovu", te da je i obećala podršku za obuku o Međunarodnom protokolu o dokumentaciji i istraživanju seksualnog nasilja u sukobima. 

Vojvotkinja će, takođe, posetiti i britansku dobrotvornu organizaciju koju su osnovali Elizabet Goving i Robert Vilton, a koja je po broju volontera treća najveća organizacija na Kosovu koja pruža podršku Romima, Aškalijama i Egipćanima na Kosovu.

Sa druge strane, Princ od Velsa posetiće štab kosovskih bezbednosnih snaga (KFOR-a) gde će položiti venac, što će prethoditi poseti Prizrenu, gde će prisustvovati međuverskoj konferenciji koja je organizovana u saradnji sa kosovskom Vladom.

Britanska kraljevska porodica prethodno je boravila u centralnoj Srbiji, sastavši se sa najvišim srpskim zvaničnicima, te Crnoj Gori i Hrvatskoj. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.