I SO Zvečan glasala za pripajanje Asocijaciji kosovskih opština

FOTO: KoSSev

Dan nakon što su Skupštine Opštine Leposavić i Zubin Potok izglasale odluku o pripajanju Asocijaciji kosovskih opština, isto je učinjeno i u Zvečanu.

I ova je potvrda stigla od potpredsednika stranke Samoopredeljenje u Mitrovici, Aljbana Uke (Alban).

„Skupština opštine Zvečan je u ovim trenucima jednoglasno glasala bez protivljenja i uzdržanih da se opština Zvečan pridruži Asocijaciji kosovskih opština!“, naveo je Uka na Fejsbuku.

Prema ranijoj proceduri, odluka Skupštine opštine biće upućena Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave, a zatim se prosleđuje Asocijaciji na razmatranje.

Inače, sve opštine na Severu Kosova pokrenule su pitanje o članstvu u Asocijaciji kosovskih opština.

Ovoj se Asocijaciji prethodno 22. avgusta, zvanično pridružila opština Severna Mitrovica.

Inače, čelnici ove četiri opštine na Severu, iako opštinama u kojima većinu stanovništva čine Srbi – nisu srpske nacionalnosti.

Preko aprilskih izbora koje su Srbi bojkotovali, mandate su dobila četvorica albanskih kandidata.

Nasilnim ulaskom njih trojice u opštinske zgrade Zvečan, Zubin Potok i Leposavić – 26. maja, inače u zgrade koje su do tada delile strukture iz dva sistema – situacija na Severu Kosova je eskalirala i tenzije su i dalje prisutne.

Opština Severna Mitrovica, jedina sa izdvojenom zgradom, od preuzimanja mandata Erdena Atića – kandidata iz Samoopredeljenja, funkcioniše normalno.

Drugi kandidat iz ove stranke, Ljuljzim Hetemi, gradonačelnik Leposavića – još od 26. maja, prema pisanju kosovskih medija, iz opštinske zgrade nije izašao.

Sa druge strane, gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka, Iljir Peci i Izmir Zećiri – posao ne obavljaju iz opštinskih zgrada.

Pročitajte još:

Vučić o odlukama SO Z.Potok i Leposavić o pripajanju AKO: Ništa od toga – sve opštine na severu će pripadati ZSO

Nakon Leposavića i SO Zubin Potok glasala za pripajanje Asocijaciji kosovskih opština

I Opština Leposavić hoće u Asocijaciju kosovskih opštinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.