Nakon izbora nema nade za zdravstvene radnike sa KiM

Zdravstveni radnici sa Kosova i Metohije koji su pre izvesnog vremena trebalo u anketi da se opredele da li su spremni da se iz Srbije vrate na svoja stara radna mesta, najzad su, nakon mesec dana od slanja dopisa Ministarstvu zdravlja, uspeli da zakažu termin za sastanak sa zvaničnicima tog ministarstva.

Sastanak će biti održan danas u osam sati u Nemanjinoj 22. Ovoga puta ministar zdravlja Zlatibor Lončar neće biti prisutan, ali će predstavnici zdravstvenih radnika sa KiM imati prilike da o svom statusu razgovaraju sa savetnikom u ministarstvu, Berislavom Vekićem.

Kako za Danas ističe medicinska sestra, Ivana Kujundžić, ako zdravstveni radnici ne budu zadovoljni ishodom ovog razgovora, neće odustajati dok za stolom ne bude sedeo i ministar Zlatibor Lončar. Kao što je Danas ranije pisao, oni su se obraćali Ministarstvu zdravlja, ali su ostali bez odgovora, dok su uputstva ostalih nadležnih ustanova vraćala ovih 700 radnika na njihovo resorno ministarstvo.

Iako Ministarstvo zdravlja negira odgovornost za spornu anketu sprovedenu među zdravstvenim radnicima sa Kosova i Metohije koji su pobegli u Srbiju, u kojoj se traži da se oni izjasne da li su u mogućnosti da se vrate na stara radna mesta na KiM, u dokumentima zdravstvenih ustanova, u koji je Danas imao uvid, upravo se Ministarstvo navodi kao naručilac.

Ivana Kujundžić, koja je i jedna od predstavnika zdravstvenih radnika, ističe da je 1999. nakon bombardovanja morala da napusti Prištinu sa porodicom i tamošnji KBC, gde je radila.

"Muž mi je bio vojno lice i stanovali smo u vojnoj zgradi. Nakon bombardovanja je OVK smatrala da su oni vojska i da ta zgrada njima pripada, tako da smo bili primorani da odemo. Mnogi su 1999. pobegli glavom bez obzira zato što su im kuće spaljene i pod pretnjom smrću su morali da odu, a sada bi trebalo da se vrate," objašnjava Kujundžićeva.

Sličnu sudbinu ima i laboratorijski tehničar, Saša Stanković, samohrani otac koji nakon prebega u Srbiju, pre 10 godina, radi u Domu zdravlja u Grockoj.

"Nismo imali gde da se vratimo i ostali smo u Smederevu i do sada nismo imali nikakvih problema na poslu. Sve do 15. januara kada smo dobili anketu da popunjavamo, koja ima dva pitanja: Da li želite da se vratite na KiM ili ne. Iako je gotovo 99 odsto nas zaokružilo da, većina to zapravo ne želi jer pre svega nemaju gde," navodi Stanković i objašnjava da su zdravstveni radnici tražili da se njihov status reši u smislu sporazumnog preuzimanja – da tu gde rade sve ove godine i nastave da rade, a da se sredstva za njih preusmeravaju, kako oni ne bi predstavljali trošak.

Oni najavljuju i štrajk ispred Ministarstva zdravlja jer kako ističu, plaše se da nakon izbora "za njih nema nade" i da će njihov problem biti zaboravljen. Zato je neophodno da se problem zdravstvenih radnika sa KiM reši pre raspuštanja Skupštine, polovinom marta.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić ističe da je cilj Ministarstva da se nakon 16 godina reši pitanje radno angažovanih zdravstvenih radnika koji se vode kao zaposleni u zdravstvenim ustanovama na teritoriji KiM, ali rade u ustanovama u Srbiji.

"Nije istina da želimo da te ljude otpustimo, nego želimo da status tih ljudi rešimo inkorporiranjem u kadrovske planove ustanova u kojima trenutno rade," izjavio je nedavno Vekić.

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.