Nakon dostavljanja dokumentacije o istrazi ubistva Olivera Ivanovića: Teško očekivati da se istina otkrije

"Ne bih želeo da danas bilo šta bude važnije od priče o našim ljudima, ovim ljudima našim sa Kosova i Metohije, čije lice Srbija treba da vidi, a sutra i svaki drugi dan i malo kasnije mogu odvojeno da vam odgovorim na tu temu," ovako je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, odgovorio na pitanje N1 o razmeni informacija između Beograda i Prištine u istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Još ne znamo šta je stiglo, bio je potom dodatni odgovor ovoj televiziji iz Kancelarije za KiM o dokumentaciji o istrazi koju je Priština u petak dostavila Beogradu, a uz obećanje da će kada saznaju detalje dostaviti odgovor. 

Šta se nalazi u dokumentaciji dostavljenoj Beogradu? 

Dokumentacija, prema navodima iz saopštenja Ministarstva pravde Srbije, sadrži obdukcioni nalaz i zapisnik sa uviđaja, preneli su beogradski mediji. 

Beogradu su dostavljeni izveštaji o obdukciji, balistički nalaz i izveštaj i fotografije s lica mesta, preneli su prištinski mediji, prenoseći izjavu ministra pravde Kosova, Abeljarda Tahirija.

Kako na saradnju Beograda i Prištine, odnosno razmenu informacija u ovoj istrazi i samu istragu gledaju analitičari? 

Saradnja je važna i predstavlja presedan, kaže novinar Idro Seferi. On podseća da do sada, kako kaže – nije bilo razmene informacija koje bi pomogle u razotkrivanju mnogih prethodnih zločina.

Nenad Radosavljević sa Severa Kosova smatra da Priština insistiranjem da vodi istragu pokušava da pokaže da "stanuje" na Severu Kosova, što, kaže, nije slučaj.

Ističe i da Beograd može, ali ne ulazi u suštinu problema.

"Oni mogu imati informacije bilo kakve vrste vezano za ovaj slučaj i za bilo šta što je stanje na Severu Kosova. Počev od KP-a, preko lokalnih samouprava, do izaslanika i predstavnika partije SNS koja je na vlasti u Beogradu – sve je jedino njima moguće i dostupno," navodi Radosavljević. 

Tako je, dodaje, teško očekivati da se istina otkrije, ne samo u bliskoj budućnosti, već ikada.

"To otprilike jednima služi kao izgovor, a drugima služi kao privilegija da prikažu stanje onako kako nije," dodaje.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, sa šest hitaca iz vatrenog oružja. Ni gotovo mesec dana od ubistva u javnosti nema detalja o napretku istrage. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.