Najlepša fotografija Gračanice: Zagrljeni ispred svoje svetinje u nošnji

Foto: Marko Stanković

Turistička organizacija Gračanice proglasila je pobednika na konkursu pod nazivom „Najlepše fotografija opštine Gračanice“. To je Marko Stanković iz Kusca.

On je zabeležio male Srbe u svojoj nošnji dok gledaju u manastir Gračanica.

„Marko Stanković je svojom fotografijom uspeo da zabeleži sve ono što predstavlja bogatstvo našeg naroda i našu tradiciju u jednoj fotografiji. Ljubav prema otadžbini, svetoj zemlji, pravoslavlju i srpskim običajima, koje je autor na unikatan način, kroz objektiv svoje kamere, ovekovečio trenutke kraj srpske svetinje. Ispred ovog monumentalnog zdanja, na njegovim fotografijama, nalaze se dečak i devojčica, oboje obučeni u tradicionalnu srpsku nošnju, a mališani se drže za ruke i grle se pred manastirom pogledima uprtim u njega“, navela je Turistička organizacija.

Drugo mesto pripalo je Marku Maksimoviću, dok je treće mesto zauzela Slobodanka Mitrović iz Gračanice.

Fotografije autora Marka Maksimovića i Slobodanke Mitrović koje su zauzele drugo i treće mesto, imaju takođe veliki značaj i emotivnu vrednost, kao i lepotu koja im je upravo zbog svega toga donela osvojena mesta u izuzetno jakoj konkurenciji. Fotografija Marka Maksimovića izaziva melanholični osećaj kod posmatrača, ali joj vedrina neba i sklop boja na slici daje pozitivnu notu, a takođe promoviše neotkrivene lepote koje sela u našoj opštini poseduju, koje se na svaki način moraju sačuvati. Autorka fotografije Slobodanka Mitrović je uspela da uhvati spontani trenutak svakodnevnog života na selu, u prirodi, dok deca bezbrižno trčkaraju poljem sa svojom porodicom, što je suština srećnog detinjstva, kao i najveće bogastvo jednog naroda.

U uži izbor ušlo je 398 fotografija 102 autora, od čega je u najužem izboru bilo 20 fotografija i one će biti izložene u prostorijama TO Gračanica. Stoga petočlani žiri nije imao lak zadatak, a zajedno sa njima glasalo se i preko društvenih mreža.

„TO Gračanica se još jednom zahvaljuje svim učesnicima na ogromnom angažovanju i želi više sreće svim učesnicima na sledećem foto konkursu“, poručili su organizatori.

Konkurs je imao za cilj da promoviše turističko i kulturno blago Gračanice.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.