Najavljuju drugu fazu unutrašnjeg dijaloga, a šta je prva?

Vlada Srbije trebalo bi da dobije Radnu grupu koja će, prema najavi premijerke Ane Brnabić, biti logistička podrška predsedniku Srbije u unutrašnjem dijalogu o Kosovu. Time bi, prema rečima predsednice Vlade, trebalo da počne druga faza dijaloga, mada se mnogi pitaju šta je bila prva?

U takozvanoj drugoj fazi unutrašnjeg dijaloga o Kosovu predsednik Srbije dobija pojačanje. Biće to Radna grupa Vlade Srbije, koju je najavila premijerka Ana Brnabić.

"Čekamo još neka mišljenja od resornih ministarstava koji bi bili najbolji članovi radne grupe, ali mislim da će biti na Vladi ili u petak ili sledeće nedelje, ali uglavnom jako brzo i onda će radna grupa odmah početi sa radom," rekla je premijerka Ana Brnabić, 4. oktobra 2017.

I dok se imena njenih članova još ne znaju, zna se šta će biti njihov prvi zadatak. Kako je premijerka najavila, radna grupa će odmah početi s pravljenjem planova za razgovore širom Srbije. Politički analitičar Dušan Janjić, ipak smatra, da Srbiji za unutrašnji dijalog nije potrebna vladina radna grupa, već stručan politički tim.

"Bilo bi jako dobro da predsednik napravi taj tim, i da taj tim, a ne birokrate iz Vlade, prati ono što se zovu poruke, da analizira. Ovako, bojim se da je ovo najava, onih famoznih konsultacija, povodom raznih zakona koje Vlada radi i koji se završe sa pet do šest krugova masovnih skupova na kojima ljudi govore ili ne govore," navodi Janjić.

On dodaje da još uvek nije jasno šta će biti i stvarni zadaci radne grupe, ali ni da se faza unutrašnjeg dijaloga u kojoj će ona učestvovati ne može nazvati drugom, jer Srbija, prema njegovoj oceni, nije imala ni prvu fazu.

"To nije fer i nije dobro, jer ako ste imali neku prvu fazu, šta god to bilo i konsultacije sa strancima unutar kabineta, unutar Vlade, nastupe pojedinaca koje ste analizirali, onda vi morate da upoznate s rezultatima prve faze, dakle po meni, prve faze nije ni bilo, premijerka ima neku svoju unutrašnju agendu i ona s njom razgovara," dodaje Janjić.

Potencijalnu ideju za formiranje radne grupe, predložio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je sredinom prošlog meseca rekao da od oktobra kreće nova faza unutrašnjeg dijaloga oko Kosova i zamolio Vladu da pomogne u koordiniranju pojedinih skupova. Međutim, o čemu je tačno reč zasad se samo nagađa.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.