Najavljene vizne olakšice između Kosova i BiH (VIDEO)

Izvor: Balkan plus (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Ministar vanjskih poslova BiH Crnadak je kazao da bi trebalo razmatrati mogućnost olakšavanja kretanja građanima.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak, najavio je moguće vizne olakšice između Bosne i Hercegovine i Kosova.

Crnadak je podsjetio da BiH nije priznala Kosovo i da tema ukidanja viza neće biti na dnevnom redu aktuelnog saziva Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, ali da bi svakako trebalo razmatrati mogućnost olakšavanja kretanja građanima.

“Mi smo pokazali spremnost da razgovaramo o tome, da se uvedu neke lakše procedure za dobijanje viza. Postignut je dogovor preko Evropske komisije da se utvrdi šta bi to bilo, međutim, već u dva navrata je taj sastanak prolongiran, tako da očekujem da će biti razgovora o tome. Tačno je da još uvijek ministar vanjskih poslova potpisuje pojedinačno svaku vizu, ali u prošloj godini nijedan zahtjev nije odbijen. Nažalost, sada nema trenutka za razmatranja ukidanja viza, ali neka vrsta olakšavanja procedura jeste moguća”, naglasio je Crnadak.

Bh. privreda gubi milione

Od pretprošle godine, kada je Kosovo recipročno uvelo vize građanima Bosne i Hercegovine, procjena je da bh. privreda gubi milion eura svakog mjeseca.
Prema podacima kosovske Agencije za statistiku, u junu 2014. roba iz BiH činila je 3,3 posto ukupnog kosovskog uvoza. Godinu dana kasnije, značajan pad – 2,7 postotaka.

U istom periodu Srbija je, naprimjer, povećala udio u uvozu robe sa 13,3 na 13,6 posto.

Procijenjeno je da bi robna razmjena porasla za 20 posto već u prvoj godini nakon ukidanja viza.

Zbog protivljenja političara iz bh. entiteta Republika Srpska, BiH ne priznaje ni Kosovo ni kosovske pasoše.

Muharem Zejnullahu, predsjednik Udruženja Albanaca u Bosni i Hercegovini i bivši ambasador BiH u Albaniji i Crnoj Gori, je nedavno izjavio da je uveden "brutalni" vizni režim i da je gotovo nemoguće da građani Kosova dobiju vizu za BiH i obrnuto.

Priznanje dokumenata

Zejnulahu je istakao da BiH mora da prihvati realnost, da je Kosovo danas nezavisna država.

"Naravno da će jednog dana i u Bosni Hercegovini doći na red prihvaćanje realnosti. Ta realnost je činjenica da je Kosovo nepovratno nezavisna i suverena država, usmjerena ka punoj integraciji u regionalne ekonomske strukture i da će sutra postati i članica Ujedinjenih nacija. To je nezaustavljiv proces, to je pitanje vremena", kazao je Zejnullahu.

On je, međutim, napomenuo da u ovom trenutku niko ne traži od BiH da prizna Kosovo, ali da ta zemlja mora učiniti prvi korak, a to je priznanje kosovskih dokumenata.
Predstavnici najutjecajnijih kompanija Bosne i Hercegovine i Kosova u Sarajevu su prošle godine usvojili deklaraciju kojom od svojih vlasti traže potpunu slobodu kretanja roba i ljudi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.