Priština: Nacrt paketa za ekonomski oporavak u vrednosti od skoro 1.3 milijarde

Ministar finansija Besnik Bisljimi
FOTO: Koha

Kosovsko Ministarstvo finansija predstavilo je danas nacrt drugog paketa za ekonomski oporavak nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa u vrednosti od 1.26 milijardi evra, prenosi prištinska Koha.

Ovaj paket uključuje 11 mera, među kojima su subvencije za plate preduzećima koja će zapošljavati nove radnike. Podrška je predviđena i za obrazovni sektor, dodajući deficitarne programe i podršku studentima koji prate te programe, prenosi Koha.

Vršilac dužnosti ministra finansija i transfera, Besnik Bisljimi, rekao je da će se ovim paketom Ministarstvo fokusirati na podršku svakom biznisu koji je tokom pandemije zabeležio pad u poslovanju.

Dodaje da je paket još uvek samo nacrt dok je za njegovu primenu neophodno ispunjavanje preduslova, kako od strane vlade, tako i skupštine.

Ujedno je zatražio od skupštine da ratifikuje međunarodne sporazume, s obzirom na to da je izvor finansiranja paketa povezan sa njihovom ratifikacijom.

„Potpisali smo sporazume, sve detaljno, potrebno je samo da se izglasaju u skupštini… Da li zaslužujete plate od 1.500 evra koje primate na mesečnom nivou“, upitao je poslanike ovaj ministar.

Poručio je da ovaj paket sledi kao nastavak prethodnog koji se još uvek sprovodi – u iznosu od 179.6 miliona evra.

Podsetimo, kosovska vlada odobrila je krajem marta prvi veći novčani paket pomoći za građane i privredu zbog posledica pandemije odnosno hitni fiskalni paket prve pomoći, usled pogođenosti ekonomskim posledicama zbog pandemije.

Više o ovome čitajte u posebnoj vesti: Kosovska vlada usvojila veći novčani paket pomoći za građane zbog posledica pandemijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.