Nacrt izveštaja o napretku Kosova: Ključni momenat za liberalizaciju viza, nastaviti dijalog, korupcija i organizovani kriminal i dalje problem

Kosovo je napravilo napredak, koji je mogao da bude i bolji. Usvojen je niz zakona u smeru evropskih integracija. Usvojena je demarkacija sa Crnom Gorom i evropska zajednica trebalo bi da se ponaša kao pouzdan partner i ako su uslovi ispunjeni, mi treba da uradimo svoj deo u oblasti vizne liberalizacije. Pitanje korupcije i organizovanog kriminala je i dalje problem. Potrebna je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i dijalog bi trebalo da se vodi na transparentan način – neke su od ključnih poruka iz nacrta izveštaja o napretku Kosova, izvestioca Igora Šoltesa. Pred evropskim parlamentarcima danas je predstavljen i nacrt izveštaja za Srbiju takođe.

„Definitivno možemo da kažemo da je Kosovo napravilo korake napred u nedavnoj prošlosti. Napredak je mogao da bude i bolji. Naravno, mnogo je razloga za to. Jedan od njih je da su političke partije tako podeljene da je stvaranje konsenzusa komplikovano. U isto vreme interna komunikacija je takođe problematična,“ naveo je Šoltes.

„Ako EP želi da ostane pouzdan partner u ovom dijalogu, mi takođe moramo da ispunimo svoje obaveze i ovo je krucijalni momenat za Kosovo da dobije viznu liberalizaciju“ – dodao je Šoltes, nakon komentara parlamentaraca.

Podcrtao je i da je usvojen niz zakona „u smeru EU integracija“, te da je usvojena i demarkacija sa Crnom Gorom – „jedan od najvažnijih uslova za liberalizaciju viza“:

„Ovo je veoma važno, jer Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani ne mogu slobodno da se kreću u EU, mislim da Evropski parlament i evropska zajednica treba da se ponašaju kao pouzdani partner i ako su uslovi ispunjeni, mi treba da uradimo svoj deo u oblasti vizne liberalizacije.“

Dijalog Beograd-Priština da bude vremenski ograničen, ZSO i energetika na vrhu liste

„Obe strane, Kosovo i Srbija, sada treba da krenu napred sa punom implementacijom već postignutih dogovora u dobrom duhu i vremenski ograničenom roku. Formiranje ZSO je na na vrhu liste stvari koje treba da se urade i takođe treba da rešimo pitanje energetskog sporazuma između dve strane“ – jedna je od pet poruka zvaničnom Beogradu izvestioca za Srbiju, Dejvida Mekalistera, koji je takođe naveo da Beograd nastavlja angažman na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da se na inicijativu Aleksandra Vučića vodi unutrašnji dijalog.

Ostale poruke su – napredak Srbije u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, obezbeđivanje ekonomskog rasta i očuvanje makroekonomske i monetarne stabilnosti; napredak u vladavini prava neophodan je za približavanje Srbije EU; medijske slobode moraju da budu garantovane i u narednoj godini, a situacija u medijima u Srbiji mora da se popravi; Narodna Skupština da vrši efikasan nadzor izvršne vlasti.

Nadam se da je politička volja prisutna u Savetu takođe i da će se ovo dogoditi uskoro, dodao je.

„U svom izveštaju istakao sam i pitanje korupcije i organizovanog kriminala. Ovo je i dalje problem, to je proces koji će se nastaviti u budućnosti takođe. Mislim da će biti potrebno puno napora da bi se smanjili rizici za ovakve stvari. Pitanje predstavlja i uticaj politike na pravosuđe i druge vladine funkcije, ali postoji i problem evidencije slučajeva borbe protiv korupcije na najvišem nivou,“ istakao je Šoltes.

Da li je govorio o ubistvu Olivera Ivanovića?

„Saradnja između pravosuđa, policijskih snaga, snaga za sprovođenje zakona je krucijalna na Kosovu, tako da očekujemo da će se ovo nastaviti i nadam se da će se nedavno ubistvo rešiti što je pre moguće,“ dodao je Šoltes, ne precizirajući da li se radi o ubistvu Olivera Ivanovića.

„Takođe smatramo da moramo da naglasimo šta je delimično pomenuto u izveštaju za Srbiju. Voleli bismo da vidimo normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i voleli bismo da se dijalog nastavi što je pre moguće. Ovo će da nas odvede bliže cilju – da obe strane ispune obaveze iz dijaloga da bi imali važan korak napred,“ kazao je.

Ističe takođe:

„Važno je da se ovaj dijalog vodi na transparentan način, jer je ispravno i pravedno da kosovski parlament bude informisan i ovo će im dati pravo da ovlaste ili podrže dalje korake.“

Na kraju, Šoltes je pomenuo i pitanje životne sredine, te da je u izveštaju naveo informacije o zagađenju vazduha u Prištini koje, dodao je, utiče na zdravlje ljudi, a što je posledica energetskog sektora odnosno elektrane koja je najveći „zagađivač“, te da bi EU mogla da „učini svoj deo“.

Nakon što su izveštaji predstavljeni, parlamentarci imaju rok da do 31. avgusta podnesu amandmane, nakon čega se izveštaji ponovo razmatraju, te usvajaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.