Nacionalni konvent o EU pozvao Beograd i Prištinu da uspostave saradnju u borbi protiv COVID-19

Nacionalni konvent o EU
Foto: EU konvent

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 iz Beograda poziva nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije COVID-19 i da uspostave procedure za saradnju između medicinskih ustanova i lekarskih timova, kao i za međusobno pomaganje u bolničkom lečenju pacijenata zaraženih ovim virusom, te razmenu informacija na dnevnom nivou.

Pandemija koronavirusa predstavlja veliku opasnost svuda u svetu i zdravstveni sistemi su sve više opterećeni. Pandemija je pokazala da širenje bolesti prevazilazi granice, nacionalno i etničko poreklo ili versku pripadnost obolelih, i da se može pobediti jedino zajedničkim delovanjem, međusobnom saradnjom i solidarnošću, ističu u saopštenju.

„Saradnja je neophodna pre svega zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima“, dodaju.

Stoga, iz ove Radne grupe za Poglavlje 35 apeluju da se uspostave komunikacioni kanali između kriznih štabova za suzbijanje virusa korona u Srbiji i na Kosovu i time omogući razmena informacija o razmerama pandemije na dnevnom nivou.

Pozivaju nadležne organe i Beograda i Prištine da uspostave procedure za saradnju između medicinskih ustanova i lekarskih timova, kao i procedure za međusobno pomaganje u bolničkom lečenju pacijenata zaraženih ovim virusom. 

Na Kosovu i Metohiji u borbu protiv COVID – 19, uključena su dva zdravstvena sistema – Republike Srbije i Kosova, zasebno u odnosu jedan na drugi i bez vidljive saradnje.

Tako se primera radi, sumnjivi uzorci u sredinama nastanjenim većinski srpskim stanovništvom šalju na Torlak, a u gradovima i mestima nastanjenim Albancima- na odeljenje za mikrobiologiju kosovskog instituta za javno zdravlje u Prištini. Srbi se primaju i leče u domovima zdravlja i dva KBC – Gračanici i Kosovskoj Mitrovici Republike Srbije; Albanci većinski odlaze u Univerzitetsko kliničko – bolnički centar Priština i domove zdravlja i bolnice Kosova.

Takođe, na Severu se primenjuju mere opštinskih privremenih organa u restrikciji kretanja onako kako su taj raspored i vrsta utvrđeni u Beogradu, koje sprovode opštinski krizni štabovi za upravljanje u vanrednim situacijama; istovremeno uz mere kosovske vlade. Tako su stanovnicima četiri opštine na Severu donedavno nametnute obaveze  trokratne dnevne restrikcije kretanja, dva sistema, te su imali slobodne sate za kretanje samo od 5 ujutru do 10, i od 16 – 17. U svim ostalim sredinama nastanjenim Srbima južno od Ibra, takođe uz kosovske organe mere na snazi, deluju i srpski krizni štabovi sa svojim merama, bez „srpskog policijskog časa“. Ovi štabovi kao krovno telo imaju Pokrajinski krizni štab za upravljanje u vanrednim situacijama i usmereni su na Kancelariju za KiM.

Dva zdravstvena sistema nemaju vidljivu saradnju ni u ovoj vanrednoj situaciji pandemije koronavirusa.

„Naglašavamo da je potrebno regulisati režim kretanja preko integrisanih administrativnih prelaza tokom trajanja pandemije na način da bude omogućeno neometano kretanje sanitetskih vozila i lekarskih timova“ i dodaju da je potrebno dozvoliti prelaz robe široke potrošnje, naročito hrane, lekova, sanitetskog materijala, sredstava za dezinfekciju i ostalih potrepština.

Zajednički pristup i aktivna saradnja u suzbijanju pandemije koronavirusa u Srbiji i na Kosovu može doprineti pomirenju dva društva, a takvu šansu svakako ne treba propustiti, zaključuje se u saopštenju ove Radne grupa za Poglavlje 35.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.