Na zgradi Skupštine Beograda četvorodimenzionalni manastiri Kosova i Metohije

Od 25. do 27. decembra na zgradi Skupštine grada Beograda održaće se 4D projekcija "Srpska srednjovekovna umetnost na Kosovu i Metohiji." Projekcija je ujedno i doprinos globalnoj akciji "NoKosovoUnesco", koju organizuje kompanija za digitalnu umetnost "OHillusions", u okviru projekta "Kulturizacija", a uz podršku Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Autor projekta je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zadužen za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dr Dušan Jovović. Najuticajniji prištinski portal Koha, međutim, u svojoj vesti navodi da se radi o "nastavku srpske propagande protiv Kosova".

"Kao naš doprinos globalnoj akciji 'NoKosovoUnesco', ukazujući da Srbiji tek predstoji uporna borba, kako bi zaštitila svoju kulturnu baštinu, kroz 4D video projekcije prikazaćemo naše nacionalno blago sa Kosova i Metohije – od freskoslikarstva do arhitekture manastira i crkvi," navodi se u saopštenju kompanije "Ohillusions".

Kosovski portal "Koha" o projekciji srpske srednjevekovne baštine na KiM-u:

"Za poznavaoce oblasti kulturnog nasleđa u zemlji, ovaj projekat je nastavak srpske propagande protiv Kosova, i sama najnovija zemlja Evrope treba da pokaže posvećenost kulturnoj baštini, povećavajući brigu o njoj."

Ovo je druga po redu projekcija. Njoj je prethodila prva pod nazivom "Znameniti Beograđani", dok sada, kako dodaju iz OHillusions-a, žele javnosti da skrenu pažnju na važnost očuvanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Projekat "Kulturizacija" je donacija kompanije OHillusions Beogradu i Beograđanima i projekat je koji će trajati godinu dana – od novembra 2015. do oktobra 2016, kroz šest premijera i trideset projekcija, na fasadi Starog dvora korišćenjem scenografskih elemenata "koji će pričati priču o Beogradu, Srbiji i ljudima koji su ostavili trag u našoj, ali i istoriji sveta". 

U nastavku pogledajte prvu projekciju kada su na zgradi Skupštine projektovani likovi i citati Arčibalda Rajsa, Branislava Nušića, Ive Andrića, Mome Kapora, ali i lik Milunke Savić. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.