Na pomolu najveći skandal u kosovskom fudbalu?

FOTO: Wikipedija

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski fudbal šokirao je u četvrtak uveče objavama francuskih medija koji tvrde da je klub koji se takmiči u Superligi Kosova „Lapi“ namestio četiri meča u određenom vremenskom periodu, pokazuju istrage francuskih vlasti. To bi mogao da bude najveći skandal ikada u kosovskom sportu.

Opklade su stavljene na nameštene utakmice i na Kosovu i u Francuskoj, saopštila je specijalizovana međuregionalna jurisdikcija Nansija, istražna institucija u Francuskoj. Uhapšeno je devet osoba, od kojih četiri sa Kosova, navodi „Le Parisien“.

Ovo se smatra velikim udarcem za kosovski fudbal. U stvari, uvek je bilo velikih sumnji da postoje nameštene utakmice. Ali u vrlo malo slučajeva je bilo osuđujućih presuda.

Francuske vlasti istražuju skoro godinu dana, a parcele su povezane sa klubom „Podujevski Lapi“. Francuzi čak tvrde da su zavere potvrđene, na osnovu analize koeficijenata i video snimaka nekih utakmica.

Prema rečima francuskih vlasti, nameštene su četiri utakmice, dok je osvojeni iznos 360.000 evra. Mnoge utakmice u kosovskom fudbalu, posebno u završnim fazama šampionata, sumnjiče se da su nameštene. Neki od postignutih golova su gotovo smešni. A ono što kosovske vlasti ne rade jeste da identifikuju umešane, te su vlasti u Francuskoj sada to uradile.

Reakcija Batatine i Lapija

Nakon objavljivanja tekstova o ovom skandalu, u odgovoru Kohi, Lapijev trener Tahir Batatina je rekao da su sve ovo dezinformacije.

„Nema šanse. Ovo je dezinformacija i tako nešto se i ne pomišlja“, kratko je rekao Batatina.

Čak je i klub „Lapi“, reagujući u ranim jutarnjim satima u petak, saopštio da se sve ovo radi kako bi se narušio imidž kluba.

„Predsedništvo KF Lapi je pažljivo analiziralo najnovije članke na raznim portalima i novinama u kojima se ime našeg kluba pominje zbog nameštanja utakmica. Pozivamo sve navijače Lapija da ne nasedaju na ova tendenciozna i zlonamerna pisanja koja imaju za cilj da okaljaju ime pojedinih klubova i same Superlige. FK Lapi vas obaveštava da ne postoje jedinstvene informacije potvrđene od strane istražnih organa o ovim tvrdnjama koje su objavili razni portali i novine“, navodi se u Lapijevoj reakciji.

Odgovor UEFA i aktiviranje Tužilaštva u Prištini

Najviši organ evropskog fudbala, UEFA, u čijem sastavu je i FS Kosova, u odgovoru za Kohu je rekao da ne komentariše pitanja bez otvorenog disciplinskog postupka ili donošenja odluke.

„U skladu sa svojom dugogodišnjom praksom, UEFA se uzdržava od komentarisanja istraga ili čak postojanja potencijalnih istraga o navodnim nameštanjima utakmica kako ne bi kompromitovala istražne procese. UEFA komunicira samo kada su u pitanju konkretni slučajevi/utakmice nakon što su pokrenuti disciplinski postupci i/ili donete odluke“, kaže se u odgovoru UEFA KOHA-i.

U međuvremenu, Osnovno tužilaštvo u Prištini je potvrdilo da je počelo da se bavi slučajem, ali zbog „integriteta slučaja“ ne može da iznosi detalje.

FFK i Ministarstvo sporta

Na sastanku održanom danas, Izvršni komitet Fudbalskog saveza Kosova se obavezao da će sarađivati sa lokalnim i međunarodnim telima na istrazi ovih izveštaja.

„FFK će zajedno sa vlastima na Kosovu koordinisati sa UEFA-om i drugim međunarodnim telima za istragu ovog slučaja i u zavisnosti od rezultata istrage, naši disciplinski organi će preduzeti neophodne mere protiv klubova ili pojedinaca koji su umešani u eventualnih nepravilnosti. FFK je u potpunosti spreman da sarađuje sa bilo kojim autoritetom Republike Kosovo i sa međunarodnim autoritetima, kako bi se očuvao integritet fudbala i kosovskog sporta uopšte“, navodi se u reagovanju.

Zamenica ministra kulture, omladine i sporta Daulina Osmani potvrdila je u četvrtak da su vlasti na Kosovu obaveštene o istragama koje su vođene u Francuskoj za nameštanje rezultata utakmica u Super ligi Kosova.

„Trenutno se predmet vodi na nivou Saveta za sprečavanje i sankcionisanje nasilja i drugih negativnih događaja u sportu. Tokom narednog dana, čim budemo imali detaljne i tačne informacije, izaći ćemo sa stavom institucije“, napisala je Osmani u odgovoru Kohi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.