Bisljimi i Sunjog potpisali sporazum: 75 miliona evra Kosovu za borbu sa energetskom krizom

struja, dalekovod
FOTO: KoSSev

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi potpisali su danas u Prištini sporazum o finansiranju vredan 75 miliona evra, a koji predstavlja direktnu finansijsku pomoć od strane EU građanima i privredi u borbi sa energetskom krizom.

Ovaj iznos, kako precizira kancelarija EU u Prištini, prva je tranša novca koju će Priština dobiti u okviru paketa energetske podrške za Zapadni Balkan koji vredi milijardu evra.

Od 75 miliona, 25 miliona predviđena su za subvencionisanje računa za električnu energiju i alternativnih metoda grejanja poput drva i peleta za oko 200,000 domaćinstava, uključujući penzionere, samohrane majke, korisnike socijalnih šema i marginalizovane pojedince i porodice.

Jedan deo novca, odnosno 15 miliona će ići ka motivisanju javnosti da uštedi energiju tako što će domaćinstvima pružiti subvencije jednake količini štednje električne energije koju su postigli, u odnosu na isti mesec prošle godine. Ova mera obuhvata period januar-april i trebalo bi da je koristi oko 160,000 domaćinstava.

Preostalih 35 miliona koristiće se za pomoć domaćinstvima, mikro, malim i srednjim preduzećima da povećaju energetsku efikasnost.

Oko 12,000 porodica koje borave u privatnim kućama ili stanovima u socijalnom stanovanju biće podržano poboljšanjem toplotne izolacije (fasade, prozora i vrata), a još 10,000 biće u kupovini energetski efikasnih aparata. Oko 1,000 mikro, malih i srednjih preduzeća biće podržano u kupovini i instaliranju energetski efikasnih grejnih sistema i obnovljivih izvora energije, kao što su solarne fotonaponske ili termalne ploče.

„Sredstva će koristiti kosovska vlada da nastavi sa sprovođenjem mera planiranim za smanjenje socio-ekonomskog uticaja energetske krize na naše građane. Ovo je prvi put u okviru koristi od IPA fondova da EU nudi da se sva sredstva godišnjeg programa slivaju direktno u budžet, i to je tačno prema zahtevu Kosova Evropskoj uniji“, kazao je Besnik Bisljimi, a saopštila Kancelarija EU u Prištini. On se ujedno zahvalio Evropskoj uniji na pomoći rekavši da to kosovsku vladu ohrabruje da rade još „jače“.

Evropska unije i njene članice oformile su, nakon početka rata u Ukrajini i energetske krize izazvane istim, paket za energetsku podršku Zapadnom Balkanu u vrednosti od milijardu dolara.

Čitav paket isporučiće se u dva dela, od po 500 miliona evra, a prvi deo pomoći biće fokusiran na pružanje direktne pomoći naugroženijim porodicama i preduzećima, a drugi će u fokusu imati tranziciju regiona na čistu energiju i smanjivanje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

„EU je stajala uz Ukrajinu od početka invazije i uključila je Zapadni Balkan u svoje akcije pomaganja zemljama članicama da se suoče sa krizom, uključujuči REPowerEU. Finansijska pomoć pružena kroz paket energetske podrške dolazi preko toga i ima za cilj da direktno podrži ljude i preduzeća na Kosovu“, objasnio je Tomaš Sunjog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.