Na krovu Afrike

Trojica alpinista sa Severa Kosova, Ljubo Pantović i Dragoljub Dražević iz Planinarskog društva "ZMAJ", kao i Rade Knežević iz Planinarsko-skijaškog  kluba "Kopaonik" iz Leposavića su pre tri dana uspešno izveli uspon na najviši vrh planine Kilimandžaro – Uhuru Peak od 5.895m. "Kili", kako ovu afričku lepoticu od milošte zovu zaljubljenici u prirodu, najviši je vrh vrelog kontinenta. U prvim komentarima sa planine, jedan od alpinista Ljubo Pantović svojoj porodici je poručio, "Bilo je naporno, ali lepo. Osećam se odlično."

Naši alpinisti su bili deo šesnaestočlanečlane ekspedicije srpskog beogradskog alpinističkog kluba "Extreme Summit Team", koji je osnovao naš najpoznatiji alpinista Dragan Jaćimović. On je posebno postao poznat tako što je 2007. godine, izveo najveći broj alpinista u jednoj ekspediciji na Mount Everest-u, njih sedam od devet.

Putovanje u Tanzaniju koje je počelo pre sedam dana, krunisano je stoprocentnom izlaznošću čitave ekipe na vrh Uhuru Peak, pod sigurnim vođstvom vodiča Kenana Muftića. Procenat izlaznosti na Kili je inače ispod 25%.

Kilimandžaro se nalazi na severu Tanzanije, blizu granice sa Kenijom. Na njenom vrhu se nalazi najviši vulkanski krater na svetu, zbog čega nosi epitet prirodnog svetskog čuda. Poznata je pre svega po tome što je to najviša 'slobodnostojeća' planina stvorena i oblikovana silama vatre i leda. Možda je najviše poznata po "Snegovima Kilimandžara", Ernesta Hemingveja. Na žalost, ti snegovi se naglo tope i predviđa se da će sneg na vrhu najviše planine Afrike nestati do 2020. godine.

Naši alpinisti su imali poseban program priprema pred uspon. Osnovne pripreme su bile dnevno hodanje od najmanje 10 km, vikendom i po 20. Vodi se posebna briga o prilagođavanju ishrane za velike uspone. Supruga jednog od planinara, Ljube Pantovića, Marina, kaže za naš portal da je tokom ovih priprema vodila posebno računa o ishrani u njihovom domu. "Uključila sam obilje vitamina u naš jelovnik, puno domaćih sokova, ceđenog voća, barenog povrća". Pripreme podrazumevaju i prikupljanje informacija o putu, kraju i ruti, a za to su naši planinari imali najmanje vremena, uglavnom u večernjim časovima, nakon napornih dnevnih radnih obaveza.

Sva trojica su istaknuti profesionalci na svojim radnim mestima, što ih takođe izdvaja u svojoj zajednici. Ljubo Pantović je uspešan advokat, Dragoljub Dražević je šef računovodstva u osnovnom tužilaštvu, dok je Rade Knežević privatni preduzetnik, bivši policajac i samouki učitelj violine.

Ova dva planinarska društva su poznata ne samo po svojim veteranima koji su osvajali najviše vrhove sveta; uz Uhuru Peak, osvojeni su i AconcuaguaMont Blanc, Elbrus, ali i vrhovi Durmitora, Prokletija, Šare, i gotovo svih planina u Srbiji, Crnoj Gori i okolnim zemljama. Veterani – alpinisti sa Severa Kosova i pre svega entuzijasti, ulažu u podmladak. Juniore i poletarce uspinju svake nedelje na neki od vrhova okolnih planina, pokazujući im lepote prirode o kojima se malo zna. Pored ljubavi i brige za prirodu, mladi se podstiču na radnu disciplinu, pobede, brigu o zdravlju.

Očekujemo da će trojica planinara sa Severa Kosova ispričati svoje doživljaje i utiske za naš portal nakon povratka.

Pročitajte blog jednog od učesnika ove ekspedicije iz Srbije: http://zivotjelep.com/kilimanjaro-afri%C4%8Dka-avantura/

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.