Izbori legitimni i ako se odazove 35 odsto birača

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Predlaže se da biračkim spiskovima budu obuhvaćeni samo oni koji žive na Kosovu, da se biračkim spiskovima doda i slika i da se glasovi ne prebrojavaju na biračkim mestima. Napravljenim izmenama PZAP će moći da poništi izbore "ako odziv bude 35 odsto (35%) upisanih birača", prenosi "Koha ditore".

Zakon o opštim izborima je prošao kroz relevantne institucije za davanje komentara. U njemu je napravljeno malo izmena. One se odnose i na mandate predsednika i članove CIK-a. 

Izborne reforme neće biti završene pre ovogodišnjih izbora. U nacrtu koji ima sasvim male izmene u odnosu na Zakon o opštim izborima koji je poslat relevantnim institucijama za davanje komentara, Kosovo je stavljeno kao jedna izborna zona, liste su otvorene, zadržan je isti broj kandidata za poslanike za koje se može glasati i izborni prag je ostao 5 odsto. 

Nacrt koji je nabavila "Koha Ditore", predviđa i prag deformacija izbornog rezultata kao uslov za ponavljanje izbora na jednom biračkom mestu ili u opštini. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.