Na Kosovu svakodnevni požari, policija započela sa hapšenjima

Foto: Kosovska policija

Nakon serije požara na nekoliko lokacija na Kosovu tokom protekle i ove nedelje, Kosovska policija pokrenula je istrage, i uhapsila za sada dvoje osumnjičenih da su odgovorni.  

Svi pojedinci osumnjičeni za izazivanje i podmetanje požara, ili čak i ukoliko je požar izazvan zbog njihovog nemara, biće izvedeni pred lice pravde, poručila je Kosovska policija u sinoćnjem saopštenju za javnost.

„Pozivajući se na situaciju u kojoj se nalazimo u vezi sa širenjem požara na različitim lokalitetima na Kosovu, Kosovska policija sa svojim raspoloživim kapacitetima, posvećena je sprečavanju i gašenju požara pružanjem pomoći policijskom opremom, poput vodenih topova i u koordinaciji sa drugim agencijama u svim regionima u kojima su požari registrovani“, navode iz policije.

Zbog sumnje da su umešani u izazivanje požara, uhapšena su za sada dva lica, jedno u opštini Obilić, a drugo iz Zubinog Potoka.

Na Kosovu su od prethodne nedelje požari svakodnevna pojava, što je i sama policija potvrdila.

Najveći su se dogodili u Rugovskoj klisuri u blizini Nacionalnog parka „Prokletije“, gde je prema do sada dostupnim informacijama iz kosovskih medija, izgorelo oko 50 hektara šume. Iako se pretpostavlja da je uzrok požara ljudski faktor, još uvek nema potvrde šta je izazvalo dvodnevni požar.

Takođe, u Suvoj Reci požari traju od prekjuče, gde su zahvatili veću površinu polja i planina između sela Rečane i Bukoš, kao i sela Studenčane i Trnje.

Kako je Kallxo javio sinoć, vatru u ovom kraju juče su navodno gasila samo dvojica vatrogasaca.

Upravo je nedovoljan broj vatrogasaca, jedan od razloga za sporije gašenje požara, uz često nepristupačnost brdskim i šumovitim terenima.

Požar je prethodnih dana izbio i u Mališevu, ali je sinoć lokalizovan, te nekoliko i u opštini Kosovo Polje, ali su i oni sinoć stavljeni pod kontrolu.

Kako je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo sinoć, vatrogasci su bili angažovani u gašenju požara na nekoliko lokacija na Kosovu, ali je najozbiljniji požar ipak izbio u selu Štupeć u pećkoj opštini, prema saznanjima ovog ministarstva.

U gašenju požara na Kosovu, prethodnih dana učestvovali su i pripadnici KBS, kao i vojnici KFOR-a.

Tokom jučerašnje sednice o 100 dana Kurtijeve vlade, opozicija je u više navrata kritikovala vladu Kurti 2, za loše upravljanje u vanrednim situacijma, konkretno u gašenju požara.

Tako su poslanici iz PDK i AAK zatražili veću posvećenost u gašenju požara u metohijskom kraju.

Vladu su opomenuli na to da, s obzirom na visoke temperature, relevantne institucije bi trebalo da budu fokusiranije na rizik od požara i na povećanu kontrolu šuma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.