Na Kosovu se do juna ukidaju pozivni brojevi Srbije, Slovenije i Monaka

Izvor: Kallxo  (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; sinoćno izdanje)

U 2018. godini konačno će se završiti rad stranih telefonskih operatora, a koristiće se samo pozivni broj za Kosovo +383, obavestili su javnost predstavnici Regulatorne agencije za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP).

Strani telefonski pozivni brojevi, kao što su pozivni broj Monaka (+377), Slovenije (+386), i Srbije (381) za fiksno i mobilno pozivanje na Kosovu, ugasiće se do juna ove godine.

KoSSev je pratio pitanje mobilne i fiksne telefonije o kojem su timovi iz Beograda i Prištine krajem pretprošle godine postigli sporazum u Briselu.

„Imovina 'Telekoma Srbije' je zvanično trajno sačuvana, kao i bazne stanice i sve drugo,“ saopštio je tada javnosti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Podsetite se na to šta se događalo prošle godine, šta predviđa sporazum i kako reaguju sami građani sa Kosova i Metohije, nekadašnji korisnici srpskih operatora, a koji su, po sopstvenom priznanju, najviše pogođeni:

"MTS migracija" Srba sa Kosova i Metohije

Mustafa: Ukidanje ilegalnih operatora istorijsko dostignuće​

ARKEP potvrdio: Telenor i VIP prekinuli usluge na Kosovu, PTK i IPKO da poboljšaju signal na Severu

Prvi dan bez Telenora i Vipa: "Mobilni pretplatnik nije trenutno dostupan"; "U romingu sam, prekini vezu"

Koha: "Na severu bez ilegalnih telefonskih operatora, ćerka firma Telekoma Srbije počinje sa radom"

Telenor i Vip mobile od 1. maja bez signala na KiM-u

"Maj – rok za prestanak rada srpskih ilegalnih telefonskih operatora"

ARKEP: Antene MTS-a na 30 lokacija

ITU objavila broj +383, Kosovo potpisano sa fusnotom (DOKUMENT)

"Srbija uputila pismo ITU za telefonski pozivni broj"

Postignut dogovor o telekomunikacijama: Kosovu +383 – 15. decembra, MTS-u privremena dozvola

Predsednik Borda, Krešnik Gaši, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se do sada, primena pozivnog broja +383 odvijala prema predviđenoj dinamici plana migracije, sa aktuelnim pravilima za pozivni +383.

"Trenutno su u fiksnoj telefoniji sa pozivnim brojem 381 svi pozivi sa pozivnim 383 mogući da se ostvare, što znači da glavni operator Kosovo Telekom, i u odlaznim i u dolaznim pozivima – koristi pozivni 383, dok se u mobilnoj telefoniji pozivni 383 koristi u dolaznim pozivima iz drugih zemalja ka Kosovu.

Sledeća faza je faza kada će se početi sa uklanjanjem pozivnog broja 381, a pozivni broj 383 koristiti i kod odlaznih poziva, da bi se u junu svi strani pozivni brojevi ukinuli i ostao samo 383," kaže Gaši.

U međuvremenu, Gaši je rekao da je jedna od faza koja treba da se ove godine desi – promena SIM kartice za više od dva miliona korisnika mobilne telefonije.

"Sa promenom SIM kartice počeće se u prvih šest meseci 2018. godine, ali na osnovu informacija koje imamo od operatora Vala, to ne znači da će ova faza početi 1. januara, ali će ona, ipak, biti izvršena u roku od prvih šest meseci 2018. godine," kaže Gaši.

Kosovu je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u decembru 2016., dodelila telefonski pozivni broj. Ovo je postignuto nakon sporazuma o telekomunikacijama u Briselu – između Beograda i Prištine.

Ovaj sporazum, pored toga što se njime Kosovu dodeljuje telefonski broj, predvideo je i prestanak svih nezakonitih operatora na Kosovu.

Prvog maja prošle godine, dva srpska operatora prestala su da funkcionišu, posebno na severu, dok, treći operator koji je bio nezakonit – radi, nakon što je dobio privremenu dozvolu i ograničio rad.

Međutim, građani – kosovski Srbi, smatraju da je gašenje dva srpska operatora nepravedno, jer, po njima, "sada imaju operatora kojeg nisu birali".

Građanka Ivana Marković kaže da joj smeta to što je primorana da koristi mrežu, kao i to da je ostala bez broja koji je godinama koristila.

"Ako ne možemo da koristimo Telenor i VIP, od kojih je jedna bila i moja mreža, zašto jednostavno ne mogu da izaberem MTS. Možda mi se to ne sviđa. Više mi smeta to što se uslovljavamo u čitavoj ovoj priči. Ljuti me to što niko ne govori o dogovorima, a saznamo najgore onda kada nas to udari, prvo po džepu. Za sve te operatore, moramo da plaćamo u evrima, a to mi više ne odgovara," rekla je.

Prvi telefonski poziv na broj +383, uspostavljen je u februaru prošle godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.