Na Kosovu iskopavanja na tri lokacije u potrazi za posmrtnim ostacima, kosovska strana traži nastavak iskopavanja i u centralnoj Srbiji

Foto: Gazeta Express

Iskopavanja posmrtnih ostataka na Kosovu nastavljena su na tri lokacije – u selu Ljupče kod Podujeva, u blizini industrijske zone Đakovice i u naselju Tusus u Prizrenu. Kosovske vlasti zatražile su, sa druge strane – da se nastave iskopavanja na tri lokacije u centralnoj Srbiji za koje se veruje da su na njima zakopani posmrtni ostaci Albanaca, prenose kosovski mediji. Pre tri nedelje, na periferiji Đakovice pronađeno je najmanje pet tela za koje se „osnovano sumnja“ da je reč o ljudima koji se nalaze na spisku nestalih kosovskih Srba, rekao je za današnju Politiku predsednik Komisije za nestala lica, Veljko Odalović. Najavio je i da će na ovom terenu biti istražene još dve lokacije.

Odalović je rekao da su pronađeni posmrtni ostaci poslati na analizu, te da međunarodni forenzičari i antropolozi rade na identifikaciji i da se nakon toga očekuje i precizna informacija koliko je tačno tela pronađeno, kao i njihov identitet.

Još dve lokacije u Đakovici će biti istražene

Najavivši da će biti istražene još dve lokacije u blizini Đakovice, Odalović je dodao i da će u istragu biti uključen i EULEX.

Prema njegovim rečima, kod Đakovice su još u junu 1999. godine pripadnici italijanskog kontingenta pronašli nekoliko tela i sahranili ih na groblju u Đakovici.

U zoni oko Đakovice, ukazao je, ranije je bilo pronađeno pet tela žitelja Orahovca.

“Samo iz ovog regiona, u zvaničnoj evidenciji Srbije, još 53 osobe se vode kao nestale,“ naveo je takođe, tvrdeći da je u Đakovici „postojalo nekoliko ilegalnih zatvora, gde su lica srpske i druge nealbanske nacionalnosti privođena, saslušavana“, te da se „u mnogim slučajevima ne zna njihova dalja sudbina“.

Prioritet već poznatim lokacijama

O iskopavanjima u Đakovici, sa druge strane, šef kosovske komisije za nestala lica, Prenk Đetaj, nije precizirao koliko je ostataka tela pronađeno, ali i on potvrđuje da su ostaci poslati na dalja ispitivanja.

Sa druge strane, iz Prištine danas stižu najave o novim iskopavanjima.

Đetaj je potvrdio za „Zeri“ da su u drugoj polovini aprila počela iskopavanja na nekoliko lokacija koja su započeta prošle godine.

“Prioritet je dat lokacijama na kojima su se već vršila iskopavanja, a koja nisu dovršena prošle godine,“ rekao je Đetaj.

Koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, Milorad Trifunović, nedavno je izjavio da je na Kosovu još nepoznata sudbina 1654 osobe, među kojima su 562 lica srpske i nealbanske nacionalnosti.

“I Srbi i Albanci su izgubili svaku nadu da ima živih među ovima za kojima tragamo. Rešili smo da idemo do kraja, da dobijemo bar posmrtne ostatke, da ih sahranimo dostojanstveno, podignemo spomenik, zapalimo sveću,“ naveo je Trifunović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.