Na Kosovu imunizovano 2.419 zdravstvenih radnika vakcinama COVAX programa

 koordinator centra za vakcinaciju u sali “1 oktobar“ u Prištini, Niman Bardi
FOTO: KosovaPress

Od prošlog utorka do rano jutros širom Kosova je 2.419 zdravstvenih radnika vakcinisano dozama AstraZeneke koje su Kosovu dostavljene putem programa COVAX, potvrdio je koordinator centra za vakcinaciju u sali “1 oktobar“ u Prištini, Niman Bardi, prenosi KosovaPress.

Na konferenciji za štampu, Bardi je saopštio da se za sada vakcinacija zdravstvenih radnika odvija u sedam opština na Kosovu.

“Kontinuitet broja do sada datih vakcina je dobar, i do sada je ukupno dostigao 1.798, što znači 1800 ljudi vakcinisanih u centru “1 oktobar”, sa danas 38 vakcinisanih zdravstvenih radnika. Ujedno, ako uzimamo u obzir i povećavamo broj vakcinisanih u ovih 7 regiona u kojima se trenutno vrši vakcinacija – u tim centrima je 39 danas vakcinisano, ali ukupan broj je 621“, rekao je Bardi.

On se nada da će predviđena kvota za vakcinaciju zdravstvenih radnika biti ispunjena.

Očekuje se da će vakcinacija osoba starijih od 80 godina početi u utorak, 6. aprila ili u sredu, 7. aprila.

Kosovo je pre tačno sedam dana dobilo prve doze vakcina putem programa COVAX. U pitanju je 24.000 doza vakcine kompanije AstraZeneka.

Prema programu imunizacije koji je odobrila prethodna kosovska vlada – vakcinacija bi trebalo da se obavi u tri faze.

Sa prvom se krenulo već u utorak ove nedelje, a ona podrazumeva vakcinaciju zdravstvenih radnika, osoba starijih od 80 godina i težih hroničnih bolesnika.

U prvoj fazi očekuje se da se vakciniše tri odsto stanovništva, odnosno 54.000 ljudi, i to sve, kako su prethodno preneli prištinski mediji, u roku od 20 dana.

Međutim postavlja se pitanje da li će Priština biti u mogućnosti da ispoštuje planirani tempo vakcinacije, s obzirom na to da je za šest dana vakcinisano samo oko 2.500 ljudi, ali i zbog toga što se, prema najavi UNICEF-a, novi kontingent vakcina – 76.800 putem programa COVAX, očekuje tek u maju.

Nakon završetka prve faze vakcinacije, sledi druga – u sklopu koje bi trebalo da bude vakcinisano 17 odsto, odnosno 306.000 ljudi, i potom treća – 50 odsto stanovništva. Time bi trebalo da se završi celokupni proces imunizacije – sa 70 odsto vakcinisanog stanovništva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.