Na Kosovu i dalje aktivni požari, nadležni pozivaju na opreznost

FOTO: Požari/ Kosovska policija
FOTO: Požari/ Kosovska policija

Požari koji već par dana traju na Kosovu se ne stišavaju, usled visokih temperatura, jakog vetra, nemara građana, kao i zbog manjka broja vatrogasaca.

Požari su tokom jučerašnjeg dana bili aktivni u regionu Suve Reke, Prizrena, kod Nacionalnog parka „Prokletije“, Lipljanu i Kosovu Polju.

Nekoliko sela na teritoriji opštine Suva Reka bilo je zahvaćeno požarima tri dana, a kako je juče za RSE kazao gradonačelnik ove opštine, Balji Muharemaj (Bali Muharremaj), situacija je pod kontrolom, ali zahteva praćenje.

„Situacija je pod kontrolom, ali se mora pratiti jer su temperature visoke, ima vetra i vatra se odmah širi. Za sada je oštećena samo jedna kuća i poljoprivredno zemljište. Na sreću, požar je zaustavljen u industrijskoj zoni i u blizini domaćinstava u selu Studenčan. U stanju smo pripravnosti, zahvaljujemo se dobrovoljcima koji priskaču u pomoć tamo gde su požari”, kazao je Muharemaj za ovaj medij.

Opštinu Suva Reka juče je posetio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji je pozvao građane da budu oprezni i poručio da su institucije u pripravnosti i da sarađuju sa opštinama koje nemaju dovoljno vatrogasaca.

Najveći požar je krajem prošle nedelje zahvatio mesto u Rugovskoj klisuri u blizini Nacionalnog parka „Prokletije“. Usporenim tempom, zbog nepristupačnog terena, vatra je sutradan i lokalizovana.

Međutim, pripadnici KBS saopštili su sinoć da požar u Rugovskoj klisuri traje već pet dana, te da su oni zajedno sa vatrogascima sve vreme na terenu, a pomažu im i vojnici KFOR-a.

Prema za sada dostupnim informacijama, izgorelo je između 40 i 50 hektara šume u ovoj klisuri.

Požari su se prethodnih dana dešavali i u više sela leposavićke i zvečanske opštine, kao i u selu Bube u Zubinom Potoku.

Iz Kosovske policije za Region Sever upozorili su građane da je podmetanje požara krivično delo i stoga apelovali na maksimalnu opreznost kako bi se zaštitila bezbednost ljudi, životna sredina kao i očuvanje prostora.

Istovremeno, kosovska policija je u prethodna dva dana u više opština započela sa hapšenjima zbog izazivanja i učestvovanja u požarima i ponovo sinoć apelovala na opreznost.

Požar je prethodnih dana izbio i u Mališevu, ali je preksinoć lokalizovan, te nekoliko i u opštini Kosovo Polje, ali su i oni potom stavljeni pod kontrolu.

Kako je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo, vatrogasci su bili angažovani u gašenju požara na nekoliko lokacija na Kosovu, ali je najozbiljniji požar ipak izbio u selu Štupeć u pećkoj opštini, prema saznanjima ovog ministarstva.

Tokom prekjučerašnje i jučerašnje sednice o 100 dana Kurtijeve vlade, opozicija je u više navrata kritikovala vladu Kurti 2, za loše upravljanje u vanrednim situacijma, konkretno u gašenju požara.

Tako su poslanici iz PDK i AAK zatražili veću posvećenost u gašenju požara u metohijskom kraju.

Vladu su opomenuli na to da, s obzirom na visoke temperature, relevantne institucije bi trebalo da budu fokusiranije na rizik od požara i na povećanu kontrolu šuma. A na to je juče pozvao ponovo i Ramuš Haradinaj.

Požari bukte i u okruženju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.