Na groblju Orlovača danas komemoracija žrtvama iz okoline Orahovca

Foto: Tviter nalog, Ivana Žanić

Porodice žrtava iz Orahovca danas će na groblju Orlovača prisustvovati komemoraciji žrtava zajedno sa Inicijativom mladih za ljudska prava, Fondom za humanitarno pravo i Ženama u crnom. Danas će zajedno položiti venac sa natpisom “Pamtimo zločine u Orahovcu”.

Između 17. i 25. jula 1998. tokom oružanih sukoba između srpske policije i „OVK“ u Orahovcu, počinjeni su zločini nad srpskim civilima, navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

inicijativa mladih za ljudska prava
FOTO: Espreso.rs

Napadi „OVK“ na Orahovac počeli u selu Retimlje, a sutradan su se proširili i na selo Opteruša zbog čega je 18. jul dan koji se obeležava kao dan sećanja na ubijene srpske civile na području opštine Orahovac.

U oružanim napadima „OVK“ na Orahovac i okolna sela Retimlje i Opterušu 17. i 18. jula,  ubijeno je petoro civila: Aleksandar Majmarević, Borivoje Simić, Jagoš Filđokić, Vekoslav Kazić i Anđelko Kostić. Više desetina civila, pretežno Srba ali i Roma, odvedeno je i zatočeno u zgradu bivše policijske stanice u Mališevu, kao i u jednu albansku kuću u selu Semetište u opštini Suva Reka. Zahvaljujući najviše naporima Međunarodnog crvenog krsta, oko 60 osoba je oslobođeno, uglavnom žena i starijih muškaraca, a nestalo je 36 Srba, tri Roma i jedan Crnogorac, podaci su Inicijative mladih za ljudska prava.

S druge strane, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, danas odaje počast stradalim pripadnicima „OVK“ u događaju koji naziva „Julskom epopejom“.

„Uz klanjanje i počasti, sećamo se najboljih sinova koje je dao Orahovac sa okolinom u Julskoj epopeji 1998. Naša država je počastvovana njihovom žrtvom i svih palih boraca i mučenika slobode. Večna im slava“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava pronađeni su u masovnim grobnicama Volujak kod Kline i u mestu Mališevo kod Orahovca, dok telo jednog od nestalih u tom periodu, Mladena Kostića, još uvek nije pronađeno.

Posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava sahranjeni su na groblju u Orlovači.

Prisustvom na komemoraciji Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava će izraziti saosećanje i solidarnost sa porodicama žrtava, kao i podršku njihovim zahtevima za utvrđivanjem svih činjenica o ovom zločinu i privođenjem svih počinilaca pravdi.

Porodice žrtava sa prostora bivše Jugoslavije: Odgovorni pripadnici „OVK“ koji danas vrše vlast na Kosovu

Povodom dana sećanja na civile stradale u opštini Orahovac, oglasila se i Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije. Oni navode da je između 18. i 22. jula 1988. iz okoline Orahovca kidnapovano oko 100, a stradalo sedam lica srpske nacionalnosti. Od oko 100 otetih lica, pronađeni su posmrtni ostaci njih 36, dok se ostali vode kao nestali, navode iz ovog udruženja. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište.

Za razliku od podataka Inicijative mladih za ljudska prava po kojima je posredstvom Međunarodnog crvenog krsta oslobođeno 60 osoba, iz Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, tvrde da je 22. jula oslobođeno 35 lica.

Iz ovog udruženja izražavaju ogorčenje zbog činjenice da za zločine u opštini Orahovac nije odgovarao niko, uprkos činjenici da postoje svedoci među preživelim kidnapovanim licima i pozivaju pravosudne vlasti Republike Srbija, ali i druge pravosudne institucije da bez odlaganja procesuiraju bivše pripadnike „OVK“ odgovorne za ratne zločine.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih ukazuje i na ono što vide kao krivicu UNMIK-a, KFOR-a i EULEX-a zbog prakse nekažnjivosti i izgrađivanje društva koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.