Na Gazimestanu prekinut govor Nikolića zbog uvredljivog skandiranja

Govor predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, prekinut je danas pred Spomenikom palim srpskim junacima u Kosovskom boju na Gazimestanu, zbog, kako agencija "Beta" prenosi –  uvredljivog skandiranja grupe mladih. Mladići su skandirali "Izdaja", "Izdao si Kosovo", "Vojislav Šešelj", "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija", "Gavrilo Princip", dok su beogradski mediji preneli da je "grupa desničara" uzvikivala parole "Tomo Šiptaru", "Vuline Šiptaru", ne pominjući ostale slogane, ali i da su Nikoliću takođe aplauirali i okupljeni građani. Među okupljenima na Gazimestanu, nalazili su se i srpski gradonačelnici iz vladajuće partije SNS, čija su lica odavala osećaj nelagodnosti, kao i mitropolit Amfilohije. Neki mediji su preneli da je srpski desničarski pokret "Zavetnici" "preuzeo odgovornost" za organizovanje ovog protesta. Na njihovom sajtu, međutim, osim članaka o situaciji na Severu Kosova sa snažno kritičkim osvrtom na rad Vlade Srbije i poziva da se "Patriotska Srbija" u što većem broju okupi za Vidovdan na Gazimestanu, nema vesti koja neposredno potvrđuje da je protest protiv Nikolića organizovao ovaj pokret.
 
Grupa mladih prekinula je govor predsednika Srbije uzvicima "Izdali ste Kosovo", "Tomo Šiptaru", "Vuline Šiptaru," dok je istovremeno, druga grupa građana, aplaudirala uz povike "Živeo Tomislav Nikolić" i "Živela Srbija".
 
Uprkos povicima, Nikolić nije u početku prekidao govor, odgovarajući na njih: "Ja vama opraštam, jer ne znate šta činite." U trenutku kada je rekao, "Srbija je odlučila, pregovaraće do kraja,"  grupa okupljenih mladića je uzviknula "Ua!" Ovi povici, uz povremeno glasno uzvikivanje ostalih slogana o izdaji su se nastavili i nadjačavali ostatak Nikolićevog govora.
 
"Ili vi mozda mislite da ja umem da procenim da li sam više tužan zbog toga što sam morao da pitam da bih ovde došao, ili bih bio više tužan da nisam ovde došao. Kad krenem u Peking, Moskvu, Njujork, ne pitam nikoga. Kada krenem na srpsko Kosovo, pitam one koji o Kosovu ne znaju ništa, koji Kosovo ne razumeju uopšte," rekao je Nikolić i od pristalica dobio aplauz, dok su mladići i devojke istovremeno glasno uzvikivali "Izdaja! Izdaja!"
 
"Ovo vam je dobro za strane kamere, a i za neke vaše novinare koji će samo ovo da snime. Bezumnici! Tako treba da pokažete na Kosovu i Metohiji da se još uvek svađamo," reagovao je Nikolić.
 
RTK2 je naveo da su pored uvredljivog skandiranja, okupljeni bacali kamenje i plastične flaše u pravcu Nikolića, kada je napuštao Gazimestan.
 
Nikolić je poručio okupljenima da je "natovario taj teret na leđa" da i njima bude predsednik, ali i da su isto tako "zviždali knezu Lazaru kada je okupljene pozvao u boj."
 
“Izvikaćete se, izvikati i otići kući! Natovario sam ja taj teret na leđa da i vama budem predsednik,” rekao je Nikolić, dodavši: “Ja vas molim, deco što zviždite? Da su tako zviždali knezu Lazaru, kad ih je pozvao u boj, vi ne bi imali gde da dođete ovde, ali ja vama opraštam, vi ne znate šta činite.”
 
Grupa je, međutim, nastavila da zviždi i uzvikuje “Izdaja, izdaja” i “Vojislav Šešelj, Vojislav Šešelj!”, na šta je Nikolić ponovo reagovao rečima: “Zato sam ja postao predsednik da biste vi svom predsedniku rekli da je izdajnik, da ste pre mene nekom rekli da je izdajnik, šta bi se desilo sa vama.” Na skandiranje imena Vojislava Šešelja, Nikolić je rekao, "Ovo je već prešlo meru."
 
Demonstranti su posebno bili bučni nakon Nikolićeve poruke "Braćo i sestre, imajte poverenja u Srbiju," kada je izgleda bio pogođen i nečim što je ličilo na zgužvani papirić. 
 
"Na vama je da odlučite. Kako odlučite, tako će Srbija i da se ponaša," takođe je rekao Nikolić i naglasio: "Kada vas jednoga dana vaša deca budu pitala, šta si učinio za Kosovo, vi recite, onima koji su nam pomagali da tamo preživimo, govorili smo da su izdajnici. Mene je sramota pred ovim spomenikom da vas slušam, a kako vas nije sramota da se pred ovim spomenikom derete i vičete, nikad mi neće biti jasno. Hvala vam braćo."
 
Slogani koji su se potom mogli čuti bili su "Gavrilo Princip! Gavrilo Princip!", "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija!"
 
Jako obezbeđenje je, okruživši Nikolića, izvelo ga potom u brzini iz mase okupljenih građana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.