Na Evropski dan jezika u Gračanici tribina „Srpski jezik na KiM: perspektive, ugroženost, zaštita“

 

FOTO: Dom kulture „Gračanica“

Povodom obeležavanja Evropskog dana jezika, Dom kulture „Gračanica“ i Društvo novinara Кosova i Metohije organizuje tribinu „Srpski jezik na Kosovu i Metohiji: perspektive, ugroženost, zaštita“. Program počinje danas u 12.00 časova.

Učesnici tribine su predavač na Katedri za ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, doc. dr Isidora Komadina, predsednica Društva novinara Kosova i Metohije, Ivana Vanovac, zamenik Ombudsmana u Prištini dr Srđan Sentić i novinarka Jelena Marković – moderator programa.

Oni će, kako se navodi, odgovarati na pitanja o upotrebi srpskog jezika, njegovom položaju, primeni zakonske regulative i odnosa institucija o poštovanju Zakona o upotrebi jezika na Kosovu i Metohiji.

„Novinari srpskih redakcija često ističu problem upotrebe maternjeg jezika i on predstavlja ugrožavanja medijskih sloboda. Brojni apeli, protesti i osude ovakvih postupaka uglavnom ne daju nikakve rezultate. U širem kontekstu, građani i oni koji govore srpski jezik se sreću sa brojim problemima i oblicima diskriminacije. Iako je srpski jezik službeni i u zvaničnoj upotrebi na Kosovu i Metohiji, Zakon o upotrebi jezika, prema brojim izveštajima, krše centralne i lokalne organizacije i službe, uključujući policiju i sudstvo“, navode organizatori.

Evropski dan jezika obeležava se svake godine i ustanovljen je od strane Saveta Evrope 2001. godine. Cilj je promovisanje i informisanje javnosti o značaju učenja jezika kako u okviru škola tako i van njih i povećanje stepena višejezičnosti i međusobnog sporazumevanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.