Na Đerdapu zaplenjeno pet ikona s kraja 18. i početka 19.veka

FOTO: Uprava Carine Republike Srbije

Srpski carinici su 7. maja 2022. godine na ulazu graničnog prelaza Đerdap otkrili i zaplenili pet ikona za koje se pretpostavlja da datiraju s kraja 18. i početka 19. veka.

Pokušaj krijumčarenja kulturnog blaga, kako navode iz Carine, otkriven je kada je na red za redovnu kontrolu pristigao audi A4, italijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljala rumunska državljanka koja se vraćala u Italiju gde živi i radi.

Na pitanje carinika šta ima da prijavi, putnica je rekla da sa sobom nosi samo lične stvari, ali je detaljnim pregledom utvrđeno da to ne odgovara istini.

Naime, carinici su primetili da se na zadnjem sedištu automobila nalaze neki predmeti koji su umotani u ćebad, a ubrzo je utvrđeno da je reč o antikvitetnim ikonama rađenim na drvetu.

Pored dve ikone Bogorodice, otkrivena je i ikona Svetog Nikole, kao i dve ikone sa prikazima iz Hristovog života.

Svi neprijavljeni antikviteti privremeno su zadržani do okončanja postupka pred nadležnim prekršajnim sudom u Negotinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.