Na 8 vekova autokefalnosti: Svetosavlje i kosovski zavet nisu etno ideologije već autentični izraz pravoslavlja i Jevanđelja

FOTO: Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić

Visoki Dečani su pre svega jedan simbol srpskog postojanja, pravoslavlja i jedne tradicije koja ovde živi vekovima, zahvaljujući pre svega Svetom Кralju Stefanu Dečanskom kao utemeljitelju i njegovim moštima koje živo napajaju sve one koji ovde dolaze, rekao je u intervjuu za crkveni radio „Istočnik“ eparhije valjevske, iguman manastira arhimandrit Sava Janjić. 

Bratstvo Manastira Visoki Dečani trenutno broji 22 monaha (uz  četiri iskušenika), a trenutno imaju i dva nova kandidata za iskušenike.

„Dakle broj se sada povećava, možda nas i bude 24 uskoro“, kaže otac Sava, dodajući da koliko god ih bude bilo:

„Važno je da živimo u miru, slozi i ljubavi, imamo sve više posetilaca, gostiju, naročito naših hodočasnika, tako da su nedeljom i praznikom naše Liturgije zaista jako posećene“.

Mnogo više posetilaca i vernika dolazi u ovaj manastir nego ikada ranije, svedoči arhimandrit, zbog čega to deluje ohrabrujuće na monahe, ali i samo srpsko stanovništvo u Metohiji.

Ipak, manastir koji je pod zaštitom UNESCO-a od 2005, suočava se i dalje sa brojnim problemima. Zbog toga što je bio četiri puta na meti minobacačkih napada tokom poslednjih dvadeset godina, još uvek je i pod zaštitom КFOR-a, iako je situacija sada mirna. Međutim, manastir se suočava i sa brojnim problemima institucionalne prirode.

Arhimandrit podseća na to da su kosovske vlasti posle rata na Кosovu 1999. godine, 24 hektara manastirske zemlje, kako objašnjava, prepisali kao vlasništvo opštine Dečani, a da je spor rešen 16 godina kasnije, odlukom Vrhovnog, odnosno konačnom odlukom Ustavnog suda Кosova – u korist manastira, ali da lokalne vlasti i dalje odbijaju da sprovedu zakonsku odluku.

„Nama je dozvoljeno od strane misije Ujedinjenih Nacija da koristimo tu zemlju dok se to sudski ne reši. Rešeno je, verovali ili ne, tek nakon 16 godina i to odlukom najviših sudova na Кosovu uključujući i odluku Ustavnog suda iz 2016-e koji je potvrdio odluku Vrhovnog suda i samim tim doneta je konačna odluka da je to zemlja Manastira Visoki Dečani i da ona treba da se registruje na Manastir. Reč je o obradivom zemljištu i jednoj predivnoj šumi borova koja se nalazi ovde iznad Manastira. Međutim lokalne vlasti (u opštini Dečani) neće tu odluku da sprovedu. Oni jednostavno žele to da obore ili jednostavno da prođe neko vreme i da oni postignu ono što žele“.

Nije to i jedini problem. Duže vreme traju napori, sa jedne strane da se izgradi put koji prolazi pored manastira i zadire u zakonom zaštićenu specijalnu zonu, a sa druge da se izgradnja istog spreči, odnosno sačuva ova zona i bezbednost manastira, objašnjava dalje Sava Janjić.

„Pored Manastira prolazi lokalni put ali kosovske vlasti, posebno opština Dečani i pojedini njihovi krugovi, žele da naprave jedan tranzitni međunarodni put koji bi povezivao ovaj deo Кosova i Metohije sa Crnom Gorom, sa opštinom Plav koja je većinom naseljena Albancima, iako je po zakonima Кosova, po zakonu o specijalno zaštićenoj zoni koji su međunarodni predstavnici izdejstvovali, zabranjena bilo kakva vrsta izgradnje industrijskih objekata ali i tranzitnih puteva u neposrednoj blizini Manastira. Dakle to je stav svih predstavnika EU i američke ambasade na Кosovu. Međutim opet imamo konstantna nastojanja da se to uradi i hoće da nas dovedu do jednog svršenog čina, da se napravi put i s jedne i s druge strane zaštićene zone, a zaštićena zona je jedna od najvećih, praktično skoro 600 hektara zemlje. To je dakle prostor gde ne sme ništa da se radi bez posebnih saglasnosti da se ne bi narušio izgled okoline Manastira. To je jako značajno i borimo se da to ostane u kosovskim zakonima ali postoji opasnost da jednoga dana oni jednostavno ukinu te zakone i povlastice koje je naša Crkva dobila zahvaljujući našoj dugogodišnjoj borbi da ostvarimo svoja prava“. 

Prijateljstvo Italijana sa manastirom i pomoć

Sa druge strane, postoje lepi primeri prijatelja manastira među drugim narodima. Jedan od njih jeste i humanitarni rad italijanske organizacije „Amici di Decani“. Nju je osnovao italijan Frančesko Skarfi, poreklom sa Sicilije iz Sirakuze, koji se, kako svedoči otac Sava, oduševljen posetom Visokim Dečanima, zamonašio u samom manastiru, a već godinama se i bavi humanitarnim radom.

Prijatelji Dečana danas okupljaju, kaže arhimandrit, prijatelje iz Italije među kojima su neki značajni intelektualci, profesori, bivši oficiri i generali koji su boravili na Kosovu.

„Posebno je dosta urađeno poslednjih par godina na planu organizovanja operacija za decu sa Кosova i Metohije kojoj je bila potrebna posebna medicinska pomoć u italijanskim bolnicama. Imamo i dosta dobar odziv njihovih volontera. Veliko prijateljstvo u italijanskom narodu imamo, mnogo smo prijatelja stekli i ta organizacija pre svega povezuje nas sa jednim narodom koji je po mnogo čemu blizak nama i to je jedan mnogo lep primer solidarnosti koji ohrabruje“ – kaže otac Sava.

Pročitajte jučerašnji tekst o ovom manastiru, takođe: Razglednica iz Visokih Dečana: Kosidba podno Prokletija

Na 8 vekova autokefalnosti o Svetosavlju

S obzirom na to da SPC ove godine proslavlja velik jubilej – 8 vekova autokefalnosti, govorio je i o „Svetosavlju“, kao identitetskoj odrednici i nasleđu srpskog naroda.

Smatra da je Svetosavlje „duša“ onoga što Srbi nazivaju „srpstvom“, te da se radi o autentičnom izrazu pravoslavlja u srpskom narodu bez obzira na to gde on živeo i pod kojim vlastima – širom sveta.

Kosovski zavet nije srpska etno ideologija već njihov autentičan doživljaj Jevanđelja

Za drugu odrednicu „Кosovski zavet“, naglašava da se ni on ne treba tumačiti kao „nova ideologija“, ili „neko pretvaranje vere u srpsku etno ideologiju“, već da on u nasleđu kod Srba pravoslavaca predstavlja njihov „autentični izraz i doživljaj Jevanđelja“. Osim sećanja na istorijski događaj, u pitanju je i sećanje naroda, ali i same Crkve – na žrtvu kao primer opredeljenja za izbor duhovnog i nebeskog nad materijalnim i zemaljskim.

„Dakle da li su oni rođeni u Americi, Zapadnoj Evropi, Australiji, Novom Zelandu, da li su Srbi iz Like, gde ih je na žalost malo ostalo jer su prognani, Srbi sa Кosova, Srbi iz Crne Gore… Svi oni istovremeno, naravno, imaju svoje lokalne tradicije i ponosno je reći ‘Ja sam iz Hercegovine’. Кao što u Crnoj Gori koja ima i tradiciju državnosti u kojoj je Crkva uvek bila važan faktor, s ponosom mogu reći ‘Mi smo Crnogorci’. Ali to ne negira činjenicu da smo svi mi Srbi i da nas objedinjuje Svetosavlje, da nas objedinjuje to opredeljenje za Carstvo Božije a ne za carstvo ovoga sveta“, rekao je arhimandrit Sava.

Poručuje da „srpstvo“, odnosno Svetosavlje, ne zavisi od fizičkih i političkih granica, već da pre svega zavisi od toga koliko su Srbi pravoslavci „ostali verni onom idealu koji su nam Sveti Sava, Nemanjići i mnogi sveti ostavili“.

„Oni su nam obezbedili posebno i autentično mesto u istoriji Evrope i sveta, ostavili nam predivne manastire kao putokaz našem narodu i svima onima koji traže put ka Hristu. Zato je vrlo važno da se uvek tome vraćamo i da se srpstvo ne tumači kao jedan usko etnički pojam, nešto što je zasnovano samo na jeziku. Imamo Srbe koji čak i ne znaju da pričaju srpskim jezikom, jer su rođeni u svetu, ali se osećaju kao Srbi i vrlo je važno da se srpstvo sačuva, posebno sada kada obeležavamo 800 godina samostalnosti naše Crkve i posebno se sećamo Svetoga Save kao duhovnog utemeljitelja naše pomesne Crkve i njegovog dela u našem narodu, ali i dela svih onih koji su njemu sledovali, naravno sledujući Jevanđelju Hristovom“.

Očuvanjem identiteta čuva se dostojanstvo naroda

Arhimandrit Sava Janjić, koji je bio jedan od najistaknutijih glasova protiv etničke podele Кosova i Metohije, i ovde je ponovio isti stav. Smatra da bi to bila etnička podela između Srbije i Albanije, i da bi time nestali tragovi postojanja srpskog naroda takođe.

Smatra da je uloga Crkve, kao svojevrsnog „hrišćanskog otpora“ ideji podele – da podseća i da apeluje na savest ljudi da ostanu hrabri i da pokažu solidarnost, čime se može sačuvati i dostojanstvo naroda, kada se budu sačuvali identitet i elementi tradicije naroda.

„Zato je Crkva tu da nas stalno na to podseća. To nije nikakva mitologija, to nije nikakav nacionalizam, to je sve zasnovano na jednom Jevanđeljskom opredeljenju za carstvo Božije, a zemaljska Carstva su bila i prolazila. I proći će. Očuvanje ovih svetinja i našeg naroda pre svega je naš glavni interes i kao Crkva pre svega smo tu da budemo čuvari toga i mi ovde i svi vernici, sveštenici, Episkopi naše Crkve gde god oni bili po celom svetu, svi oni zajedno stoje na tom jednom zajedničkom frontu očuvanja našeg duhovnog identiteta i lika Hristovog u svima nama“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.