N1: Počinje analiza smrtnih slučajeva, hoće li i informacioni sistem biti otključan?

KBC Kosovska mitrovica Kovid zaona korona
FOTO: KoSSev

Prilog N1 pogledajte ovde

Još nema detalja o tome ko su članovi Radne grupe za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije u Srbiji. Analiza bi trebalo da traje nekoliko nedelja. Iz Kriznog štaba za N1 kažu da je normalno da se posle revizije pojavi i veći broj preminulih nego što je to prikazivano kada je epidemija bila u punom jeku.

Od početka epidemije kovida-19 Srbija, ne računajući sam početak, samo tokom nekoliko dana u junu i septembru prošle godine nije zabeležila umrle. Sve ostalo vreme preminulih je bilo, a zaključno sa sredom taj broj je 6.811.

Da li je on tačan saznaćemo za nekoliko nedelja, poruka je iz Ministarstva zdravlja. Broj će sigurno biti veći posle revizije, ocenjuje član kriznog štaba Branislav Tiodorović.

„U početku je moguće bilo da se ne stvara panika da se javnost obaveštava odmereno, jer panika je najgora stvar koja se može desiti u jednom takvoj ozbiljnoj situaciji kakva je pandemija ili epidemija“, kaže Tiodorović.

Istina je nešto na šta građani Srbije imaju pravo, toga se držala i redakcija BIRN-a kada je objavila podatke da ima više mrtvih nego što se saopštava, a što su saznali u registru koji je bio javan i koji je posle toga zaključan.

„Ono što Vlada treba da uradi jeste da otključa informacioni sistem kovid-19 i da ih objavi u formi otvorenih podataka na sajtu, važno je da podaci iz sistema koji su početni i onda da se na njima radi bilo kakva dalja analiza“, kaže Natalija Jovanović iz BIRN.

Dok se podaci ne otključaju, javnost ima uvid samo u zvanična saopštenja. Na osnovu njih beleže se tri najgora dana u godini pandemije – u julu posle izbora, u decembru kada apele za mere Vlada nije prihvatala i u aprilu ove godine kada su mere popuštene. Da bi građani imali uvid u to šta radi Radna grupa neophodno je da u njoj budu i sindikati i Ujedinjeni protiv kovida, ocenjuje predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

„Sve se radi smišljeno i planski i sve je u cilju rejtinga jednog čoveka i stranke koju on vodi. Vrlo brzo možete da proverite da li je bila ozbiljna namera da se sazna istina i zbog nas i zbog svih onih koji su radili i svih onih koji su izgubili svoje najdraže, a na kraju tek zbog budućih generacija kojima će se ovakve i slične stvari ponavljati“, kaže Panić.

Osim utvrđivanja smrtnosti neophodno je da se utvrdi i ono što predstavnici vlasti obećavaju od početka – koliko je šta koštalo – od maski i opreme do vakcina koje su nabavljene novcem građana Srbije.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.