MZZP platilo kiriju i račune za komunalne usluge za 49 povratničkih porodica Roma, Aškalija i Egipćana

FOTO: Ministarstvo za zajednice i povratak

Kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak platilo je kiriju i račune za komunalne usluge za 49 povratničkih porodica Roma, Aškalija i Egipćana za 2020. godinu, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Sedamdeset pet porodica Roma, Aškalija i Egipćana se vratilo na Kosovo posredstvom UNHCR-a 2017. godine, a mnogi od njih, kako ističu iz MZZP-a  još uvek nisu trajno rešili stambeno pitanje i žive u teškim i nehumanim uslovima.

Naglašavaju da je pandemija koronavirusa dodatno otežala „već lošu ekonomsku situaciju i mogućnost sezonskog zaposlenja za mnogobrojne članove ovih porodica“, te da je, zbog zaostalih dugovanja za kiriju i neplaćenih računa za komunalne usluge, pretila opasnost da 49 porodica Roma, Aškalija i Egipćana ostane i „bez privremenog krova nad glavom“.

Kako ocenjuju, to bi izazvalo pravu humanitarnu katastrofu.

Dodaju još da je MZZP obavestilo vlasti opština u kojima su povratničke porodice, koje ukupno broje 194 članova, pronašle privremeno utočište – opštine Prizren, Uroševac, Obilić, Gračanica, Dragaš, Peć i Gnjilane – „i istovremeno apelovalo na njih da naredne godine ove ugrožene porodice budu uključene u socijalne šeme staranja u skladu sa važećim zakonima“.

Takođe su naznačili da je plaćanje kirije ugroženim povratničkim porodicama Roma, Aškalija i Egipćana realizovano preko Danskog saveta za izbeglice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.