MZP: U Istoku i Klini povratnici ponovo na meti napadača

Ljubožda, Klina
Jevtić u poseti Ljuboždi

Nakon što juče izvestilo o napadu i pretnji upućenim povratniku kod Kline, kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak u novom saopštenju poručuje da su se u Istoku i Klini povratnici sinoć i danas ponovo našli na meti napadača.

„Kuća povratnika Žarka Zarića u Ljuboždi kod Istoka, koji se 2017. godine vratio kolektivno sa još 12 porodica, kamenovana je sinoć oko ponoći, dok je u Drenovcu kod Kline jutros povređen 86. godišnji povratnik Miodrag Stašić. Na imanju u njegovom posedu napao ga je komšija Albanac i naneo mu povrede u predelu glave“, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Navode da su oba slučaja odmah prijavljena Kosovskoj policiji, koja je obavila uviđaj.

U saopštenju se navodi da je Miodrag iz Drenovca vlasnik 10 hektara zemlje u ovom selu, te da je komšijama Albancima ustupio 3 hektara zemlje na besplatno korišćenje kako bi njegova porodica mogla nesmetano da obrađuje preostalo imanje.

Pozivajući se na reči Miodraga, Iz Ministarstva za zajednice i povratak navode da mu je  onemogućeno da obrađuje imanje zbog napada, uklanjanja ograde, paljenja traktora i druge štete koju pričinjavaju „komšije“.

Povratnike u Ljuboždi i Drenovcu danas su posetili zvaničnici ovog ministarstva.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, povodom najnovijih napada ističe, da je bezbednosna situacija na Kosovu vidno pogoršana i da je proces povratka zbog kontinuiranih napada na povratnike i njihovu imovinu ozbiljno doveden u pitanje.

”Šokantno je saznanje da su nakon jučerašnje pretnje smrću povratniku kod Kline nastavljeni napadi na Srbe povratnike u Istoku i Klini“, poručio je Jevtić.

Potvrdio je da je Kosovska policija već privela osumnjičene za jučerašnji napad pohvalivši rad ove institucije.

„Međutim strah i neizvesnost koja je prisutna u srpskoj zajednici ovih dana može nestati jedino ukoliko se svi počinioci krivičnih dela pronađu i kazne u skladu sa zakonom. Mi na tome insistiramo jer je ljudska i moralna obaveza nadležnih institucija da zaštite povratnike kao ranjiviju kategoriju stanovništva”, poručio je Jevtić.

Jevtić navodi da je u roku od četiri meseca na Kosovu registrovan 21. incident učinjen protiv Srba, a među kojima su i povratnici.

Đurić: Zaustaviti nasilje nad Srbima

Pre nego što je kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak izvestilo o novom incidentu, oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, sa zahtevom međunarodnim misijama na Kosovu da hitno preduzmu mere i da se preko prištinskih institucija zaustavi najnoviji „talas etnički motivisanog nasilja prema Srbima“.

„Napadi u poslednjih nekoliko dana pokazuju da su Srbi na КiM u bezbednosnom smislu najprogonjenija etnička grupa u Evropi danas i da privremene institucije samouprave u pokrajini nisu u stanju ili ne žele da samostalno reše ovaj problem“, poručio je Đurić.

O incidentima nad Srbima na KiM-u, a posebno u Metohiji govorio je danas i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Više o tome u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.