Muž Haradinaj Stuble negira da je „kupovao“ glasove, pojedini kandidati traže ponovno prebrojavanje

Foto: Zeri

Vest je ažurirana

Na adresu kosovskih izbornih institucija, uprkos tome što su saopšteni konačni rezultati izbora, danas stižu zahtevi za ponovno prebrojavanje svih biračkih mesta. Razlog za podnošenje ovakvog zahteva su audio i video snimci koji su se sinoć pojavili u pojedinim medijima, a koji ukazuju na mogućnost navodnog nameštanja glasova u korist pojedinih poslanika.

Prištinski mediji pisali su juče o navodnoj krađi glasova i njihovom preusmeravanju drugim kandidatima, a kao jednog od učesnika navodne krađe označili su supruga odlazeće ministarke spoljnih poslova Kosova, Meljize Haradinaj Stuble.

Gazeta Online Insajderi javila je juče da se na osnovnu snimaka može utvrditi da je biznismen Dardan Stubla dao novac četvorici poverenika koji su „ukrali“ glasove drugih kandidata Alijanse za budućnost Kosova i registrovali ih kod Meljize Haradinaj Stuble.

Danas se oglasio i sam Dardan Stubla, koji je negirao navode o kupovini glasova i ujedno poručio da je slučaj prijavio policiji.

„Ovaj video snimak u potpunosti postavljaju kriminalne grupe koje funkcionišu u službi bliskih i ličnih interesa, a iza kojih stoje određene osobe koje podržavaju ‘nove pristalice’ na listi za poslanike u AAK“, poručio je.

Nevladina organizacija Demokratija na delu zatražila je danas od pravosudnih organa da istraže sumnje o navodnom nameštanju glasova u korist drugog kandidata.

„Audio i video snimci pokazuju kako brojač glasova dobija nagradu za promenu broja glasova kandidata na listi političkog subjekta. Osumjičeni takođe otkriva koliko novca su on i još dve osobe u Komisiji dobili da bi promenili glasove kandidata za poslanika Skupštine Kosova, kako bi postalo deo osmog zakonodavnog tela“, navode iz Demokratije na delu.

Ova organizacija koja je nadgledala proces izbora pozvala je nadležnog tužioca da započne istragu i preduzme odgovarajuće mere kako bi „sprečili da volja birača bude iskrivljena“ usled navoda o nameštanju glasova u Centru za brojavanje glasova.

„Tužilaštvo, u saradnji sa Izbornim panelom za žalbe i predstavke (IPŽP), Centralnom izbornom komisijom i Sekretarijatom Centralne izborne komisije, trebalo bi da deluje s ciljem pronalaženja i hapšenja osoba za koje se sumnja da su falsifikovale rezultate glasanja“, poručili su.

U međuvremenu se oglasilia i Centralna izborna komisija, proučivši da su spremni za saradnju sa nadležnim tužilaštvom u vezi navoda o nameštanju glasova.

Portparol CIK-a, Valjmi Eljezi (Valmir Elezi), izjavio je za Gazeta Express da je ova institucija već ostvarila komunikaciju sa tužilaštvom, nudeći potrebne informacije i materijale za istragu.

Pozvali su sve kandidate za poslanike koji sumnjaju u krađu glasova ili falsifikovanje rezultata da, osim podnošenja žalbe IPŽP, ujedno sarađuju sa tužiocem.

U međuvremenu se i više kandidata za poslanike oglasilo.

Kandidatkinja ispred LDK za poslanika, Ljurije Kajtazi je u objavi na Fejsbuku poručila da je na sličan način njen rezultat preokrenut u poslednjem trenutku u Centru za brojanje glasova.

Nakon toga je reagovala i članica predsedništva LDK, Hikmete Bajrami, koja je uputila zahtev CIK-u za ponovno prebrojavanje svih glasova.

Kako je rekla, prebrojavanje bi trebalo da se vrši pod video nadzorom i uz direktan prenos na RTK.

Sličan zahtev uputio je i član ispred PDK u CIK-u.

Arianit Eljšani (Elshani) poručio je putem Fejsbuka da će zatražiti od CIK-a da se izvrši ponovno prebrojavanje glasova sa svih biračkih mesta „koja su bila u rukama prevaranata“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.