Mustafa: Rešavanje problema Srba na Kosovu – čvor naše evropske perspektive. Ljekaj: Svi prepoznaju realnost

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Šef kancelarije izvršne vlasti, Isa Mustafa, pisao je o nedavnoj izjavi predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Mustafa je na Fejsbuku reagovao na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju unutrašnjeg dijaloga u Srbiji za rešavanje problema sa Albancima, dodajući da bi političku različitost trebalo iskoristiti za pronalazak zajedničkog rešenja.

Ovo je Mustafina objava na na Fejsbuku:

Rešenje pitanja Srba na Kosovu i problema Srbije je čvor naše evropske perspektive i dugoročne stabilnosti.

Niko od nas, u slučaju Predsednika Srbije za iniciranje unutrašnjeg dijaloga – ne koristi poziciju moći i političke dominacije (jer je i nema i dobro je da je nema), ali možemo da iskoristimo naše različitosti političkog mišljenja da pronađeno najbolje zajedničko rešenje.

Postoje neke teme koje ne mogu da nam priušte razdvajanje i fragmentisanje. Velike državne teme se rešavaju sa velikom pažnjom i uz širok politički konsenzus, sa stabilnim institucijama i ljudima koji misle o državi, u saradnji sa SAD i Evropskom unijom.

Ljekaj komentariše Vučićevu izjavu: Svi prepoznaju realnost

Izvor: Gazeta Express/Indeksonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Komentarišući Vučićevu izjavu, poslanik iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Pal Ljekaj, rekao je da sada svi prepoznaju realnost koja se zove "Republika Kosovo".

"Svi sada prepoznaju i znaju realnost koja se zove 'Republika Kosovo' koja je proglašena 17. februara 2008. godine i kao takvu moraće da je prizna i Srbija, ukoliko želi da imamo dobrosusedske odnose i bilateralnu komunikaciju kao dve nezavisne države," rekao je Ljekaj za Indeksonline.

"Prošlo je vreme kada je Kosovo bilo u dijalogu koji nije doneo nikakve koristi za bilo koga, osim za birokrate u EU i Srbiju u izveštavanju prema njoj (EU)," dodao je Ljekaj.

"Šta god da je svrha njegove izjave, lično mislim da ne treba da nastavimo sa zatvaranjem očiju i time da budemo zadovoljni što nismo postigli ništa, tvrdeći da smo doprineli stabilnosti u regionu," zaključio je Ljekaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.