Mustafa: O koaliciji sa AAK, NISMA, AKR i manjinskim strankama glavni odbor LDK odlučiće do sutra

Isa Mustafa
Foto: Gazeta Express

LDK koju predvodi Isa Mustafa započela je prve pripreme za novu vladajuću koaliciju u slučaju da Pokret Samoopredeljenje ne preda ime svog mandatara predsedniku ili ne obezbedi glasove koji su mu potrebni u Skupštini. Ovo je za Gazetu Express potvrdio Isa Mustafa, da će o koaliciji sa AAK, NISMA, AKR i manjinskim strankama glavni odbor ove stranke odlučiti glasanjem do sutra u 16:00.

Prošle su dve nedelje od kada je kosovski predsednik zatražio od Pokreta Samoopredeljenje da predloži novo ime za mandatara, nakon što je aktuelnoj vladi izglasano nepoverenje. Iako je stranka Ajlbina Kurtija izjavila da će odgovoriti predsedniku, tako nešto se još nije dogodilo a nije ni poznato kada će se ime mandatara predati. Kurti, odnosno LVV, su više puta kazali da im je u ovom trenutku prioritet borba sa pandemijom, a da nakon toga će uslediti izbori.

I dok LVV ne pokazuje signale za formiranje nove vlade, LDK je podneo predlog najvišem telu te stranke, a lider LDK, Isa Mustafa, kazao da je od generalnog odbora zatražio odobrenje za koaliciju sa AAK, NISMA-om, AKR i nevećinskim zajednicama.

Prema Mustafinim rečima, to će se postići ukoliko se iscrpe sve ustavne mogućnosti sa strankom koja je bila prva na izborima.

„Inicirao sam na glavnom odboru usvajanje odluke o jednoj vladajućoj koaliciji sa AAK-om, Socijaldemokratskom inicijativom – NISMA, AKR i nevećinskim strankama, u slučaju da se dogodi iscrpljivanje ustavnih mogućnosti sa pobedničkom strankom na izborima – LVV-om, mandat se potom nudi LDK, kao drugoj partiji“, izjavio je.

Mustafa kaže da će glavni odbor odlučiti najkasnije do sutra u 16 ​​sati.

„Moram da dobijem odgovore članova glavnog odbora sutra do 16:00. Neću preduzimati nikakve radnje bez pristanka tela koje odlučuje o koalicijama na centralnom nivou“, dodao je.

LDK je takođe zatražila od stranke Aljbina Kurtija da „preuzme građansku odgovornost“ i pokuša da obezbedi većinu u skupštini.

„Na redu je da Pokret Samoopredeljenje preuzme mandat kao građansku odgovornost i pokuša da osigura većinu. Nema razloga da tako ne postupi, jer zemlju u toj situaciji ne može da vodi vlada u ostavci koja ne može da se obrati parlamentu radi potrebnih mera. Što se tiče vremena, institucija predsednika je ta koja odlučuje o osnovama interpretacije ustava“, kazao je Mustafa.

Sa druge strane Kurti je sa ostalim zvaničnicima vlade u ostavci do sada više puta isticao da vlada obavlja svoje dužnosti i da funkcioniše, a vidljive su i mere koje donosi, kao i sama zasedanja i odluke koje i ovakva vlada donosi, pre svega u vezi sa pandemijom korona virusa.

Kosovski predsednik Hašim Tači već se obratio sa dva pisma kosovskom premijeru i lideru LVV-a, zatraživši njegovo ime za mandatara.

Sa druge strane, LVV nastavlja da tvrdi da će se tako nešto dogoditi u skladu s Ustavom, koji ne daje rokove za dostavljanje imena (mandatara).

Kako je u nedavnom intervjuu za KoSSev potvrdio profesor ustavnog prava, Enver Hasani, na Tačiju kao predsedniku je da ponudi LVV novi premijerski mandat kao najjačoj partiji u parlamentu. Međutim, ne postoji rok do kada ova procedura mora da se završi.

„Procedura je sledeća: šef države šalje pismo onom ko je bio prvi na poslednjim izborima, to je opet Samoopredeljenje. Potom, ono nema rok, ono može mesecima da razmišlja čije će ime da pošalje. To opet može da bude Kurti a može i neki drugi kandidat, što bi bilo logičnije. Potom, ukoliko pošalje ime kandidata, on dobija mandat od 15 dana od predsednika za sastav vlade. Ukoliko ne uspe u tom roku, onda imamo drugi krug. U ovom slučaju, u drugom pokušaju, predsednik može da pozove sve partije, ukoliko Samoopredeljenje ne bude dobila apsolutnu većinu, onda predsednik ne samo da ne mora da ide kod drugoplasirane stranke, već može na razgovor da pozove sve ostale partije i da zatraži maksimalan konsenzus, uključujući i od Samoopredeljenja“, objasnio je Hasani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.