Mustafa najavio sankcije protiv Osmani; Kurtija optužio da je hteo MUP da bi stvorio dosijee o protivnicima

Osmani Kurti
Foto: Bota Sot

Lider LDK, Isa Mustafa, najavio je tokom sinoćnjeg gostovanja u emisiji „Debata“ na RTK da će Vjosa Osmani snositi posledice zbog, kako je naveo, agresivnog stava prema LDK, partiji čija je članica i koja ju je predložila i glasala da bude predsednica skupštine. Bez obzira na ovu izjavu, nije izvesno da će Osmani napustiti LDK ili da će predsedništvo ove stranke odlučiti da je ukloni iz stranke, smatra Špetim Gaši (Shpetim Gashi), potpredsednik Saveta za inkluzivno delovanje.

Vjosa Osmani, predsedavajuća kosovske Skupštine i članica predsedništva LDK, najpopularnija je figura ove partije među glasačima. Ona je već nekoliko izbornih ciklusa kandidat LDK sa najvećim brojem glasova, ali ova popularnost među glasačima ne odražava se i na njenu moć unutar stranke, kaže za KoSSev Gaši.

Ipak, on ne veruje da će Osmani napustiti LDK, već očekuje da će čekati na priliku da se kandiduje za liderku stranke.

„Stara garda unutar LDK bi volela da ona da ostavku. Međutim, oni je neće izgurati sami jer bi se to loše odrazilo na glasove u narednom izbornom ciklusu. S druge strane, ni Osmani neće podneti ostavku. Njen cilj sada je da preuzme stranu i sačekaće pravi trenutak za to“, objašnjava on.

Osmani od početka poslednjeg izbornog ciklusa pokazuje neslaganje sa liderstvom LDK najpre u stavu prema saradnji sa Kurtijem. Ona je više puta blagonaklono govorila o potrebi stvaranja najpre predizborne, a posle i postizborne koalicije sa LVV, a stavu partije se direktno usprotivila i kada je odbila da glasa za predlog svoje stranke da se vladi Aljbina Kurtija izglasa nepoverenje. Takođe je najavila i da neće glasati za novu vladu koju je 2. maja trebalo da predloži LDK jer je taj potez kao i prethodni potez Hašima Tačija da mandat za stvaranje nove vlade bez izbora da njenom partijskom kolegi, Avdulahu Hotiju, smatrala neustavnim.

Zbog ovih poteza Osmani je već marginalizovana u partiji, navodi Gaši.

„Od trenutka kada je 25. marta glasala protiv predloga LDK da se vladi Aljbina Kurtija izglasa nepoverenje, status Osmani u LDK je nedefinisan. Od onda je ona isključena sa sastanaka predsedništva, a nije učestvovala ni u pregovorima o novoj koaliciji LDK sa drugim partijama“, rekao je on.

Osmani će, rekao je Mustafa, biti sankcionisana u skladu sa statutom partije.

Kurti bi iskoristio MUP da „stvori dosijee o svojim protivnicima“

Mustafa je govorio i o dojučerašnjem koalicionom partneru, Aljbinu Kurtiju. Nakon tromesečnih pregovora o postizbornoj koaliciji, vlada LDK i LVV nešto više od 50 dana kada je formirana 25. marta, oborena je na predlog LDK.

Jedna od glavnih tački sporenja tokom pregovora o koaliciji bio je zahtev LDK da LVV početkom 2021. podrži kandidata ove stranke za predsednika Kosova ali i kome bi pripalo Ministarstvo unutrašnjih polova.

Do dogovora u vezi sa podrškom, konkretno – Isi Mustafi za predsednika Kosova nije došlo, ali LDK jeste dobio upravu nad MUP-om. Juče je Mustafa otkrio da mu je to ministarstvo bilo važno baš zbog „Kurtijevog agresivnog stava“.

„Znao sam da se Kurtijev nasilni karakter neće promeniti. Da je preuzeo MUP, ljudi bi bili hapšeni na osnovu političkih odluka, on bi stvorio dosijee političkim protivnicima i došlo bi do različitih linčovanja“, rekao je on, prenosi RTK.

Podsećamo, upravo je smena kosovskog ministra spoljnih poslova i visokog funkcionera LDK, Agima Velijua, bio jedan od razloga zbog kojih je LDK odlučila da traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi.

S druge strane, optužbe na račun LDK, a u vezi sa političkom zloupotrebom ovlašćenja MUP-a u cilju izazivanja političke nestabilnosti, izneo je svojevremeno i Kurti.

On je u intervjuu u poznatoj emisiji „Život na Kosovu“, autorke Jete Džare (Jeta Xharra), otkrio da je otkazao nove operacije specijalnih jedinica u Zubinom Potoku i Karačevu koje se nalazi između Kosova i centralne Srbije, a koje ne nadzire Kosovska policija, već KFOR, koje su od njega zatražili Agim Veljiu i sadašnji kandidat LDK za novog premijera, a prethodno zamenik premijera – Avdulah Hoti.

„Dva puta, bivši ministar unutrašnjih poslova sa zamenikom premijera Avdulahom Hotijem zatražili su da dobiju moju saglasnost za policijske akcije protiv kriminala i korupcije; rekli su da su dobro pripremljene, a da se od mene samo očekivala neka vrsta saglasnosti za policijsku akciju koja je studiozno i dugo pripremana. Pitao sam ih gde je ta akcija, rekli su mi da je jedna u Zubinom Potoku i jedna u Karačevu, na onom delu teritorije za koju, na osnovu Kumanovskog sporazuma, možda nije jasno da li je to na Kosovu ili u Srbiji, ali znamo da je deo Kosova. Zatim sam zatražio pojašnjenje da bih imao nekakvu analizu u formi teksta zašto bi ove operacije bile uspešne jer nemamo dobro iskustvo u intervencijama u ovim oblastima. A kad sam zatražio pisano kao dokaz, nikada mi nije dato, tako da sam bio prisiljen da kažem to…“, rekao je Kurti, preneo je Kallxo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.