Mustafa i Tači u ponedeljak u Tirani

Kosovski premijer Isa Mustafa posetiće u ponedeljak Albaniju, na poziv albanskog premijera Edi Rame, a pred treću po redu zajedničku sednicu Vlada Kosova i Albanije, zakazanu za 23. mart u Tirani. 

Tokom svoje posete Tirani, Mustafa će u prisustvu kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija i zamenika premijera – Kujtima Šalje, imati seriju sastanaka sa glavnim političkim liderima i šefovima institucija u toj zemlji, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera. Pored susreta sa Ramom, Mustafa će se sastati i sa predsednikom Albanije – Bujarom Nišanijem, predsednikom skupštine – Ilirom Metom i opozicionim liderom – Ljuljzimom Bašom.

Pročitajte još: 

Kalašnjikovi Adema Jašarija u Tirani: "Ovo krvavo oružje donešeno ovde kako bi nacionalno javno mnjenje razumelo slavu i žrtvu za slobodu Kosova i celog albanskog naroda"​

Kosovo i Albanija: Rama zatražio od Rumunije da prizna Kosovo; zajednička sednica vlade Kosova i Albanije 23. marta u Tirani

Otvoren novi carinski punkt između Kosova i Albanije

Formirana srpsko-albanska radna grupa​

Albanija: Bušati traži od članica Arapske lige da priznaju Kosovo

GODINA ZA NAMA: Zahuktale zajedničke aktivnosti Albanaca u regionu​

Otvoren zajednički konzulat Kosova i Albanije u Milanu: "Nekada san, a sada stvarnost"

Albanija i Kosovo – sporazum o zajedničkom obrazovnom sistemu​

Mustafa će se sresti i sa ostalim istaknutim albanskim predstavnicima, uključujući i predstavnike akademske zajednice.

I ovim najnovijim susretom kosovskih i albanskih najviših zvaničnika, Kosovo i Albanija nastavljaju sa svojim bliskim diplomatskim odnosima, uz istovremeno intenziviranje saradnje Albanaca u regionu. 

Kosovo će uskoro ukinuti radne vize za građane Albanije. U Prištini je pre tri dana – 6. marta, zaključen sporazum o saradnji Kosova i Albanije u oblasti zapošljavanja, stručne obuke i penzija i dogovoreno je da se kosovska strana uključi u uklanjanje radnih dozvola za albanske građane, a kao mera reciprociteta za odluku albanske vlade, koja je već napravljena za građane Kosova.

A od prošle nedelje, takođe – u Tirani, otvorena je specijalna izložba pod nazivom "Herojska sloboda Jašarija," u "čast sećanja na legendarnog heroja Kosova, Adema Jašarija i njegove porodice", kojom se obeležava takozvana Epopeja OVK.

Direktor kosovskog narodnog muzeja Sadik Krasnići i njegov albanski kolega Meljsi Ljabi su na otvaranju izložbe naglasili da izložba nema samo važnu "kulturno-istorijsku" poruku, već i poruku za javnost, uključujući i međunarodnu javnost o, po njihovim rečima, žrtvovanju albanskog naroda za slobodu.

"Ovo krvavo oružje je donešeno ovde danas kako bi nacionalno javno mnjenje razumelo slavu i žrtvu koje su se dogodile za slobodu Kosova i celog albanskog naroda," rekao je Krasnići na otvaranju ove izložbe u prošli četvrtak u Tirani.

Ovo su samo neke od aktivnosti koje će prethoditi trećoj po redu zajedničkoj sednici Vlada Kosova i Albanije, zakazanoj za 23. mart u Tirani. 

Albanski premijer, Edi Rama, je 27. februara, od suseda Srbije – Rumunije, zatražio da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, istog dana kada je albanski ministar spoljnih poslova, Ditmir Bušati, boravio na Kosovu i sastao se sa kosovskim kolegom – Hašimom Tačijem, kosovskom predsednicom, Atifetom Jahjagom, kosovskim premijerom, Isom Mustafom, ali i liderom kosovske partije iz opozicije, Alijanse za budućnost Kosova i počasnim građaninom Tirane, Ramušom Haradinajem.

Isa Mustafa je prethodno, 16. februara, zajedno sa Edi Ramom, otvorio novi carinski terminal Vermice, između Albanije i Kosova. 

A svemu je prethodila Bušatijeva dvodnevna poseta Egiptu 2. februara, gde je Bušati i zatražio od Arapske lige da podrži priznavanje nezavisnosti Kosova od strane svojih država članica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.